Κραχ Η μεγαλύτερη πτώση στο Χ.Α. από το 1987

Η μεγαλύτερη πτώση στο Χ.Α. από το 1987

 

crashΜε στοιβαγμένους πωλητές  και σε αναζήτηση αγοραστών, ο Γενικός Δείκτης τιμών διολισθαίνει στις 660 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες που υπερβαίνουν το 16%, ήτοι η  μεγαλύτερη πτώση από το 1987, ενώ οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου είναι σταθερά κλειδωμένες στο -30%.

Οι επενδυτές μετά από 25 εργάσιμες ημέρες καλούνται να αποτιμήσουν τη νέα πραγματικότητα της μετά δημοψηφίσματος  περιόδου στη χώρα και τις συνέπειες που επέφερε αυτό στην πραγματική οικονομία.

 

Δυσανάλογο τίμημα σε σχέση με τον τζίρο πληρώνει με την επανέναρξη της λειτουργίας του το Χρηματιστήριο της Αθήνας καθώς οι αγοραστές είναι ανύπαρκτοι και χιλιάδες επενδυτές συνωστίζονται στην έξοδο προσπαθώντας να πουλήσουν τις μετοχές τους στο limit downs χωρίς αποτέλεσμα. Οι απώλειες σε κεφαλαιοποίηση στην αγορά της Αθήνας προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ ενώ ο τζίρος ανέρχεται μόλις 34 εκατ. ευρώ,  εν απουσία αγοραστών.

 

Κλειδωμένες στο -30% οι τραπεζικές μετοχές

Όλες οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου άνοιξαν και παραμένουν στο limit down με τους πωλητές να συνωστίζονται και με εκατοντάδες εκατομμύρια τεμάχια να έχουν βγει προς πώληση, ενώ οι ελάχιστοι αντισυμβαλλόμενοι δεν μπορούν να κάνουν καμία διαφορά.

Η Εθνική καταγράφει πτώση 30% στα 0,84 ευρώ με 18,694 εκατ. τεμάχια προς πώληση. Έχουν διακινηθεί μόλις 550.000 τεμάχια.

 

Η Alpha άνοιξε με πτώση -29,81% και έχει διακινήσει 168.827 τεμάχια. Ο αριθμός των πωλούμενων μετοχών ξεπερνά τα 108,39 εκατομμύρια.

 

Η Πειραιώς άνοιξε στο -30% και τα 0,28 ευρώ. Έχουν διακινηθεί μόνο 61.266 τεμάχια. Άλλα 66,962 εκατ. τίτλοι διατίθενται προς πώληση στο απόλυτο limit down.

 

H Eurobanκ άνοιξε με απώλειες 29,86% στα 0,1010 ευρώ και έχει διακινήσει μόλις 185.569 τεμάχια. Άλλες 138,421 εκατ. μετοχές προσφέρονται προς πώληση στο limit down και επιπλέον 2.544 εκατ. μετοχές στο -29,17%.

 

Από τον κλάδο έχουν εξαϋλωθεί σε λίγα δευτερόλεπτα μετά το άνοιγμα σχεδόν 3,9 δισ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας η οποία στο κλείσιμο της 26ης Ιουνίου διαμορφώνονταν στα 12,9 δισ. ευρώ.

 

Προς μηδενισμό τα warrants με κραχ 70-80%

Τείνουν να μηδενίσουν από το άνοιγμα οι τιμές των warrants. Η τιμή για το AΛΦΑΤΠ κινείται στα 0,089 ευρώ με απώλειες -81,65%, για το ΕΤΕΤΠ στο -77,27% με πράξεις στα 0,050 ευρώ και για το ΠΕΙΡΤΠ στα 0,02 ευρώ με πτώση 84,50%.

 

Στο βαθύ κόκκινο οι περισσότερες μετοχές

Πρωτοφανείς καταστάσεις επικρατούν σε όλο το ταμπλό της Λ. Αθηνών με limit down για τις περισσότερες μετοχές στη μετά δημοψηφίσματος περίοδο και μετά τη μεγαλύτερη τραπεζική αργία 25 ημερών σε περίοδο ειρήνης.

Ενδεικτικά αναφέρονται, ΤΕΝΕΡΓ (-30%) στα 2,15 ευρώ, ΕΥΔΑΠ (-30%) στα 4,09 ευρώ, ΕΧΑΕ (-30%) στα 3,25 ευρώ, Ελλάκτωρ (-30%) στα 1,31 ευρώ, ΔΕΗ (-30%) στα 3,30 ευρώ και Βιοχάλκο (-26,98%) στα 2,03 ευρώ. Στην τελευταία να τονιστεί ότι σήμερα ξεκίνησε και η διαπραγμάτευση 13.553.338 νέων μετοχών της εταιρείας ” που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, στο πλαίσιο της συγχώνευσης με απορρόφηση της Σιδενόρ.

Ωστόσο, μετά την πρώτη ώρα συναλλαγών έχουν αρχίσει να βγαίνουν δειλά αγοραστές στα μη τραπεζικά χαρτιά και να απορροφούν μέρος της προσφοράς, εξομαλύνοντας ελάχιστα την εικόνα. Ο ΟΤΕ έχει πάει από το -30% στο -17%. Η ΑΡΑΙΓ από το -20% στο -10% Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ από το -23% στο -11,5%. Καλύτερη εικόνα και για την ΕΕΕ (-6,85%), τη Mέτκα (-12,71%) και τη Γριβάλια (-10,05%).

krah 1

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι μισές μετοχές έχουν κάνει πράξη. Το Υγεία κινείται στο -30% και στα 0,106 ευρώ, η Frigoglass (-29.52%) στα 1,48 ευρώ, η MΙΓ (-29,41%) στα 0,096 ευρώ.

 

Στην αγορά παραγώγων, η εικόνα είναι πιο θλιβερή με το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου στη Eurobank να χάνει 40,13% με υποτονικό όγκο συμβολαίων (2.175), της ΕΤΕ υποχωρεί 35,54% της  Alpha Bank (-37,13%) και της Τρ. Πειραιώς (-37,86%).

 

Βραχυπρόθεσμα η αγορά θα κινηθεί αγελαία κατά τις πρώτες συνεδριάσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις και για συγκεκριμένους λογούς θα έχουμε ή μπορεί να έχουμε κάποιες διαφοροποιήσεις σε εξαγωγικές εταιρείες με πολυεθνική δραστηριότητα.

 

Αναλυτές εκτιμούν ότι μετά από δύο-τρεις συνεδριάσεις, η αγορά αναμένεται να ομαδοποιηθεί σε μετοχές με συγκεκριμένα ομοειδή χαρακτηριστικά και θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από την αγορά.

 

Ο κλάδος των τραπεζών αναμένεται να ταλαιπωρηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος τους έτους έχοντας να αντιμετωπίσει νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Από την άλλη, οι εξαγωγικές εταιρείες όπως ΜΥΤΙΛ,ΤΙΤΑΝ, ΦΡΙΓΟ, ΦΦΓΚΡ αναμένεται σταδιακά να διαφοροποιηθούν καθώς σημαντικό ή συντριπτικό ποσοστό πωλήσεων και ΕΒΙΤDA προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα διαθέτουν και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

 

Τέλος όλες οι ΔΕΚΟ αλλά και ο ΟΤΕ δεδομένου ότι το συντριπτικό ποσοστό του ΕΒΙΤDA προέρχεται από την εγχώρια αγορά, η αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη αρνητικές συνέπειες σε επισφάλειες όπως στην περίπτωση της ΔΕΗ, αλλά και σε μειωμένη κατανάλωση και καθυστερούμενες οφειλές.

 

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τα παρατηρούμε και να τα αξιολογούμε πάντα και συνέχεια μέσα από το πρίσμα της αβεβαιότητας των πολιτικών εξελίξεων που σίγουρα θα επηρεάσουν το άμεσο μέλλον της οικονομίας και της πορείας της χρηματιστηριακής αγοράς, χωρίς να μπορούν να γίνονται σχεδιασμοί πάνω από ένα με δυο μήνες.

 

Το βέβαιο είναι ότι η αγορά διχοτομείται. Οι… ελεύθεροι πολιορκημένοι δεν είναι άλλοι από τους εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν στην αγορά μόνο με τα πιστωτικά υπόλοιπα που κατέχουν στους χρηματιστηριακούς τους κωδικούς, από το προϊόν πώλησης υφιστάμενων μετοχών, από χρήματα που δημοκρατούνται σε θυρίδες ή αλλού και από τυχόν μερίσματα. Από την άλλη οι ελεύθεροι ξένοι επενδυτές μπορούν να “μπαινοβγαίνουν” στην εγχώρια αγορά ανενόχλητοι από τα capital controls, γεγονός που τους δίνει υπεροχή έναντι των Ελλήνων, ενώ το προϊόν οποιοσδήποτε πώλησης μετοχών θα μπορεί να μεταφερθεί σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.

 

Το κοινό σημείο ωστόσο και των δύο κατηγοριών είναι η αποτίμηση της οικονομίας από την 26η Ιουνίου όταν και το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στο κατώφλι των 800 μονάδων, προσδοκώντας την επίτευξη συμφωνίας. Αντ’ αυτού πήρε μία ανακοίνωση δημοψηφίσματος.

 

Απαγόρευση short selling

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε πρωινή της ανακοίνωση, με την οποία έδινε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του Χ.Α. ανέφερε πως αποφασίστηκε παράλληλα η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην ΕΝΑ (Εναλλακτική Αγορά).

 

Της Έφης Γκικοπούλου

Πηγή: Capital.gr

Αφήστε μια απάντηση