Απεργιακά συλλαλητήρια για την Πρωτομαγιά.

Πως θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

1MAHΑθήνα

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν για την Εργατική Πρωτομαγιά. Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησε στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ, ενώ έξω από τη Βουλή κατευθύνθηκαν οι ξεχωριστές πορείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από την πλ.Κλαυθμώνος, καθώς και των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων της αριστεράς από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

Μετά το πέρας των απεργιακών συγκεντρώσεων, στην κυκλοφορία δόθηκαν εκ νέου οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

Λόγω των συγκεντρώσεων, με εντολή της αστυνομίας για λόγους ασφαλείας, κλειστοί παραμένουν από τις 9 το πρωί και μέχρι νεωτέρας οι σταθμοί του Μετρό, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Η εργατική Πρωτομαγιά στέλνει το μήνυμα ότι το ενάμιση εκατομμύριο των ανέργων, οι χιλιάδες εργαζόμενοι της επισφάλειας, τα χιλιάδες νοικοκυριά δίχως εισόδημα, οι χιλιάδες νέοι που φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό δεν είναι το βάρος της πατρίδας μας, είναι η ελπίδα, είναι η δύναμη της πατρίδας μας. Είναι η δύναμη για να αλλάξουμε το μέλλον.

»Την οικονομία δεν θα την αναστήσει ούτε η χρεωκοπημένη τραπεζοκρατία, ούτε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Θα την αναστήσει ο κόσμος της εργασίας με τους αγώνες του. Τον θέλουν στο περιθώριο υποταγμένο γιατί τον φοβούνται. Τον θέλουμε στην πρώτη γραμμή για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα».

«Θα θέλαμε να απευθύνουμε μήνυμα συσπείρωσης με το ΚΚΕ ώστε να γίνει πραγματικότητα η διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού και όχι ξανά προς όφελος των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του συστήματος τους» δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος στις 10:30. Μισή ώρα αργότερα, στην πλ. Κλαυθμώνος είχε προγραμματισθεί η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Την ίδια ώρα, συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποίησαν κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Τόσο η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όσο και των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς κατέληξαν στο Σύνταγμα.

 

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ειδικότερα, τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, με διοργανωτές το ΕΚΘ και την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων. Σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και της ΕΔΟΘ Πέτρος Κετικίδης επισήμαναν ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενωμένοι τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά και αγωνίζονται κατά των πολιτικών των Μνημονίων.

Μετά τη συγκέντρωση έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των νεκρών εργατών του Μάη του 1936, στο πάρκο μπροστά από το ΕΚΘ και ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το παρών έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης.

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου από το ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία μέχρι τη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, στο σημείο όπου έπεσαν οι πρώτοι νεκροί στην εργατική εξέγερση του Μάη του 1936 και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη τους. Παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Η τρίτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα, με τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας Σωματείων και άλλων οργανώσεων και ακολούθησε πορεία. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το ΕΚΘ και ενώθηκαν με την πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ.

Πως κινούνται τα μέσα μεταφοράς

Την Πρωτομαγιά τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια, από τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης προς Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τετάρτης προς Μεγάλη Πέμπτη.

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν και οι συρμοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Λόγω της απεργίας δεν θα εκτελούνται δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό και στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο συμμετέχουν στην κινητοποίηση με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ώς τις 9 το πρωί. Τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται μέχρι τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας, καθώς οι συρμοί δεν θα φτάνουν έως το αεροδρόμιο.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.

Τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης θα διακόψουν την λειτουργία τους από την έναρξη της βάρδιας ώς τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ ώς την λήξη της βάρδιας.

Ματαιώσεις δρομολογίων τρένων

Τη Μ. Τετάρτη 01/05/2013 (ημέρα απεργίας)

Ματαιώνονται όλες οι διαδρομές των επιβατικών και εμπορικών αμαξοστοιχιών του Δικτύου, εκτός των τουριστικών αμαξοστοιχιών στις διαδρομές : Ολυμπία – Πύργος – Κατάκωλο και Α. Λεχώνια – Μηλιές.

Επισημαίνεται ότι μεταξύ Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Αθηνών οι αμαξοστοιχίες 500 & 501 θα κυκλοφορήσουν χωρίς τα διδάπεδα οχήματα μεταφοράς αυτοκινήτων, μετά τη λήξη της απεργίας (Μ. Τετάρτη προς Μ. Πέμπτη) από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Τη Μ. Πέμπτη 02/05/2013 (επόμενη ημέρα της απεργίας)

Μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Δικαίων: Ματαιώνεται η διαδρομή της αμαξοστοιχίας 1681

Μεταξύ Φλώρινας – Θεσσαλονίκης : Ματαιώνεται η διαδρομή της αμαξοστοιχίας ΙC 82

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Εργασίας μετατίθεται η αργία της Πρωτομαγιάς, επειδή φέτος η 1η Μαΐου συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη, για την Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου.

Έτσι, βάσει της υπουργικής απόφασης, η 7η Μαΐου εξομοιώνεται με υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, τις εκμεταλλεύσεις και γενικά τις εργασίες, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές.

Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργασθούν, την προσαύξηση του 75%, επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού.

Πηγή: www.in.gr 

 

 

Αφήστε μια απάντηση