Αναβάθμιση της Ελλάδας σε Β-

fitchΟι ξένοι είχαν προεξοφλήσει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, έστω κι αν είναι φειδωλή. Μένει να αποτιμηθεί και από τις επενδυτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες των Ελλήνων. Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, αμέσως μετά την ανακοίνωση του οίκου Fitch ότι αναβαθμίζει έστω κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε Β- από CCC.

 

 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Asset Management κ. Θ. Κρίντας, ότι η Ελλάδα μέχρι πριν από λίγο καιρό βρισκόταν με το ένα πόδι στο κενό, να περάσει στην αξιολόγηση του D, δηλαδή default, χρεοκοπία, με απρόβλεπτες συνέπειες. Όσο κερδίζει το χαμένο έδαφος από τις αξιολογήσεις, υποστηρίζει ο κ. Κρίντας, τόσο το καλύτερο, ενώ η χώρα μας έρχεται πιο κοντά στην έξοδο στις αγορές, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα γίνει το 2014. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα spreads κινούνται στις 800 μονάδες και είναι θέμα χρόνου, ολίγων ημερών, να βρεθούν κάτω από τα επίπεδα αυτά, για πρώτη φορά μετά την εποχή των μνημονίων. Ο κ. Κρίντας εκτιμά ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κι εφόσον αυτή στεφθεί από επιτυχία, θα έρθουν αναβαθμίσεις των τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης.

 

Ο διαχειριστής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι τράπεζες να βγουν νωρίτερα στις αγορές από τη χώρα, ενώ εκτιμά πως όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου φτάσει στο 6%, τότε ουσιαστικά η Ελλάδα θα τολμήσει την έξοδό της στις αγορές. Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Wealth A/M, είναι να συνεχιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και η κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στον στόχο της.

 

Σημειωτέον, ότι τις τελευταίες ημέρες και μετά την «ανακατάληψη» των 1.000 μονάδων στο ΧΑ ή την υποχώρηση του spread κάτω από τις χίλιες μονάδες, στην αγορά γινόταν λόγος ότι θα «έσκαγε» η είδηση αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Αλλωστε, είχε προηγηθεί η αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από την S&P τον Δεκέμβριο του 2012, σε Β- με σταθερό outlook, ενώ αξιολόγηση C διατηρεί ο οίκος Moody’s από τον Μάρτιο του 2012. Η Moody’s προ μίας εβδομάδας είχε χαρακτηρίσει ως πολύ θετική εξέλιξη την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση