Επιστολή Βόμβα της Λανγκάρντ στην Ευρώπη

lagarde anxiousΤο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις για να προσφέρουν ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, ανατρέποντας τις προσεκτικά προετοιμασμένες διαπραγματεύσεις πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Σε ένα γράμμα που έστειλε το βράδυ της Πέμπτης προς τους 19 υπουργούς, η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, ανέφερε πως οι άκαρπες παρατεταμένες συζητήσεις με την Αθήνα για την εύρεση «προληπτικών» δημοσιονομικών περικοπών 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες έχουν συνεχιστεί για περισσότερο από έναν μήνα, έχουν γίνει άκαρπες και πως η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να τεθεί άμεσα στο τραπέζι για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της απώλειας της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

 

«Θεωρούμε πως συγκεκριμένα μέτρα (οικονομικών μεταρρυθμίσεων), η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση, θα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα» έγραψε η κυρία Λαγκάρντ. «Για να στηρίξουμε την Ελλάδα με μια νέα διαρρύθμιση από το ΔΝΤ, είναι σημαντικό η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να βασίζεται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί, καθώς θα στηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους.»

 

Το ΔΝΤ έχει δεχτεί έντονη κριτική στην Ελλάδα, όπου ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα κατηγόρησαν τον Πολ Τόμσεν, τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, για υπερβολικές απαιτήσεις λιτότητας και καθυστέρηση της συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Ωστόσο, το γράμμα της κυρίας Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει πως το ΔΝΤ επιθυμεί λιγότερη λιτότητα, υποστηρίζοντας πως ο στόχος του δημοσιονομικού πλεονάσματος που συμφωνήθηκε πέρυσι μεταξύ ΕΕ και Αθήνας – ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2018 – δεν είναι ρεαλιστικός και θα πρέπει να μειωθεί δραστικά.

 

«Χρειάζεται μια διευκρίνιση για να ξεκαθαρίσουμε τις αβάσιμες κατηγορίες πως το ΔΝΤ είναι αδιάλλακτο, ζητώντας περιττά νέα δημοσιονομικά μέτρα και – ως αποτέλεσμα – προκαλώντας καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων και της εκταμίευσης των απαραίτητων χρημάτων» έγραψε η κ. Λαγκάρντ.

Αρχικά, η συνάντηση του eurogroup τη Δευτέρα, η οποία θα πραγματοποιούταν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά αναβλήθηκε μετά από πάγωμα των διαπραγματεύσεων, θεωρείται ως τελεσίδικη συνεδρίαση, με τις δύο πλευρές να χρειάζονται να φτάσουν σε συμφωνία προτού εντατικοποιηθεί η εκστρατεία για τη δημοψήφισμα στη Βρετανία πριν από τις κάλπες της 23ης Ιουνίου.

 

Η Αθήνα έχει μπροστά της 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές χρέους τον Ιούλιο, για τις οποίες χρειάζεται τα χρήματα της διάσωσης, και οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν πει στους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης πως δεν επιθυμούν οι άτακτες διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Brexit – κάτι που σημαίνει πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτόν τον μήνα, οι ηγέτες δε θα ξαναξεκινήσουν τις συζητήσεις νωρίτερα από λίγες εβδομάδες πριν από την πιθανή χρεοκοπία.

 

Παρόμοιες συζητήσεις της τελευταίας στιγμής συντάραξαν πέρυσι την ελληνική οικονομία και δημιούργησαν ερωτήματα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

 

Οι σχέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Αθήνας, ήδη επιβαρυμένες μετά την περσινή μικροπολιτική, έχουν πιάσει νέα χαμηλά τις τελευταίες εβδομάδες, ύστερα από τη δημοσίευση από το WikiLeaks πρακτικών ιδιωτικής τηλεδιάσκεψης μεταξύ του κ. Τόμσεν και άλλων αξιωματούχων του ΔΝΤ – πρακτικά που σύμφωνα με τους έλληνες αξιωματούχους υποδεικνύεται πως το ΔΝΤ διαπραγματεύεται κακή τη πίστη.

Ο Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, έλληνας βουλευτής του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε να παραδέχεται την Πέμπτη πως η ηχογράφηση έγινε από τις ελληνικές αρχές και παραδόθηκε στο WikiLeaks. Ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε στο ελληνικό κοινοβούλιο πως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να «βγάλει στη φόρα» τα πρακτικά, παρ’ ότι βγήκε αργότερα στην εθνική τηλεόραση για να επιμείνει πως είχε παρερμηνευθεί.

 

Στο γράμμα της, η κ. Λαγκάρντ έγραψε πως όλες οι πλευρές έχουν σχεδόν συμφωνήσει στο βασικό πακέτο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα περικόψουν τον ελληνικό προϋπολογισμό κατά 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Κάποιοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως η λίστα μπορεί να ολοκληρωθεί στη συνάντηση του eurogroup τη Δευτέρα.

 

Ωστόσο, η κυρία Λαγκάρντ επέμεινε στη θέση του ΔΝΤ πως αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα αποφέρουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,5% το 2018 – όχι το 3,5% που έχει ζητήσει η ΕΕ. Αντίθετα, η κ. Λαγκάρντ κάλεσε την ΕΕ να αλλάξει τον στόχο της σε 1,5%, σε ένδειξη πως θεωρεί πως οι Βρυξέλλες έχουν υπερβολικές απαιτήσεις λιτότητας από την Αθήνα.

«Δε θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία πως η επίτευξη αυτού του υψηλότερου στόχου δε θα ήταν απλά δύσκολη, αλλά πιθανώς και αντιπαραγωγική» έγραψε.

«Δε θεωρούμε πως θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ βασιζόμενοι στην αύξηση των ήδη υψηλών φόρων που εισπράττονται από μια περιορισμένη βάση, την υπερβολική περικοπή των διακριτών δαπανών και τα εφάπαξ μέτρα όπως έχει προταθεί τις τελευταίες εβδομάδες.»

 

Τα «προληπτικά μέτρα» έχουν εξεταστεί τον τελευταίο μήνα ως τρόπος γεφύρωσης της διαφοράς του στόχου 1,5% του ΔΝΤ και του 3,5% της ΕΕ. Αυτού του είδους οι περικοπές θα εφαρμόζονταν μόνο εάν γινόταν ξεκάθαρο πως η Αθήνα δε θα πετύχαινε τον στόχο του 3,5%.

Ωστόσο, το ΔΝΤ, με τη στήριξη της Γερμανίας, έχει επιμείνει πως οποιαδήποτε συμφωνία για προληπτικά μέτρα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένες περικοπές και μεταρρυθμιστικά μέτρα – κάτι που η Αθήνα έχει απαντήσει πως είναι αδύνατον να περαστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, μια στάση που στηρίζει και η Ευρωπαϊκή Κομισιόν.

 

Η κυρία Λαγκάρντ έγραψε πως η αντιπρόταση της Αθήνας – ένας μηχανισμός που θα ενεργοποιούσε γενικές περικοπές – είναι ανεφάρμοστη, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι συζητήσεις γύρω από τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.

«Δυστυχώς, ο προληπτικός μηχανισμός που προτείνει η Ελλάδα δε συμπεριλαμβάνει (συγκεκριμένες οικονομικές) μεταρρυθμίσεις» έγραψε. «Με βάση προηγούμενες επιδόσεις, τέτοιου είδους μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι και ανεπιθύμητα καθώς αυξάνουν την αβεβαιότητα και δεν καταφέρνουν να λύσουν τις υποβόσκουσες ανισορροπίες.»     

 

Πηγή: http://sofokleous10.gr/

 

Αφήστε μια απάντηση