Η ευρωζώνη θα βοηθήσει την Ελλάδα με το χρέος…από το 2018

eurozone2018Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρότειναν τη Δευτέρα να παρέχουν στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους προσφέροντάς της μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και προθεσμίες από το 2018, εφόσον η χώρα έχει εκπληρώσει μέχρι τότε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί υπό το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης.

Η προσφορά, την οποία θα επεξεργαστούν λεπτομερώς οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών μέχρι τις 24 Μαΐου, μοιάζει να αποτελεί συμβιβασμό μεταξύ της Γερμανίας, η οποία δεν πιστεύει πως η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον ελάφρυνση χρέους, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο επιμένει πως είναι απαραίτητη.

 

«Αυτή η συμφωνία για το χρέος από τους ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα» ανέφεραν οι υπουργοί στη δήλωσή τους.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας είναι πολιτικά κρίσιμη για τη Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες της ευρωζώνης.

 

Οι υπουργοί επίσης αναμένουν συμφωνία εντός ημερών για τις προληπτικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας, οι οποίες θα εφαρμοστούν μόνο εάν κριθεί πως η Αθήνα παρεκκλίνει από τη συμφωνηθείσα δημοσιονομική πορεία της, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση νέων δανείων για την Ελλάδα.

 

Οι υπουργοί είπαν πως οι καθοδηγήτριες αρχές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές, η εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών, η παροχή κινήτρων για μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης και το περιθώριο για ανάπτυξη του ΑΕΠ και εξελίξεων των επιτοκίων στο μέλλον.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες πως η συμφωνία θα συμβάλει στο να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση περισσότερων χρημάτων διάσωσης για την Αθήνα, βοηθώντας τη να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους που λήγει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

 

Η ανάλυση της ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει ξεχωριστά για το άμεσο, μέσο και πιο μακροπρόθεσμο διάστημα, σύμφωνα με τη δήλωση των υπουργών.

Για το άμεσο διάστημα, το κεντρικό ερώτημα θα είναι η βελτιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους.

 

Για το μέσο διάστημα η ευρωζώνη θα εξετάσει μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και προθεσμίες, καθώς και την επιστροφή των κερδών που έχει αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από ομόλογα στην Ελλάδα.

 

Για το πιο μακροπρόθεσμο διάστημα, οι υπουργοί της ευρωζώνης είπαν πως θα εξετάσουν το 2018, εάν η Ελλάδα πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, εάν θα χρειαστεί περισσότερη ελάφρυνση χρέους για να παραμείνει βιώσιμο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

 

Ο επικεφαλής του συμβουλίου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε πως το ΔΝΤ στηρίζει μια τέτοια προσέγγιση στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η προσφορά για την προετοιμασία συγκεκριμένων επιλογών ελάφρυνσης χρέους μέχρι τις 24 Μαΐου ακολουθεί την ψήφιση ενός πακέτου μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού και του φορολογικού στην Αθήνα, νωρίτερα τη Δευτέρα, το οποίο ένας από τους επικριτές του περιέγραψε ως «ταφόπλακα για την ανάπτυξη».

 

Το πακέτο ήταν επίσης ένας από τους όρους για την απελευθέρωση τουλάχιστον 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ νέων δανείων από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης.

Ο άλλος όρος ήταν η δημιουργία προληπτικών μέτρων, τα οποία θα παράγουν 2% του ΑΕΠ σε εξοικονομήσεις εάν χρειαστεί, για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018.

 

Τα προληπτικά μέτρα ήταν δύσκολα καθώς ο ελληνικός νόμος δεν προβλέπει τη δυνατότητα νομοθέτησης προληπτικών μεταρρυθμίσεων που τίθενται σε ισχύ όταν δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Όμως η ευρωζώνη και η Ελλάδα δείχνουν να έχουν βρει διέξοδο.

«Εάν τα μέτρα τίθενται σε ισχύ με προσωρινό χαρακτήρα όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός, τα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τα έσοδα, θα πρέπει να ισχύσουν τον επόμενο χρόνο, ως μέρος της τακτικής δημοσιονομικής διαδικασίας, ώστε ο προϋπολογισμός να επαναφέρεται δομικά στη σωστή πορεία» σύμφωνα με τη δήλωση.

 

Πηγή: Sofokleous10

 

Αφήστε μια απάντηση