7 λάθη που κάνει το μυαλό μας κάθε μέρα

και μας καταστρέφει την παραγωγικότητα

 

7 lathi poy kanei to myalo masΕίναι γνωστό ότι το μυαλό μας κάνει συνεχώς λάθη. Λάθη που γίνονται γιατί έχει μονίμως σαν φίλτρο τις προηγούμενες εμπειρίες μας και βλέπει την πραγματικότητα γύρω μας μέσα από αυτές. Ακόμα και αυτήν την στιγμή. Ακόμα και καθώς διαβάζετε αυτό το κείμενο. Και το χειρότερο από όλα; Τις περισσότερες φορές δεν το καταλαβαίνουμε καν! Δεν μας αφήνει να δούμε πόσο περιορισμένα βλέπουμε την πραγματικότητα γύρω μας. Το καλό είναι ότι όσο περισσότερο προσέχεις τι σκέφτεσαι και δεν αφήνεις το μυαλό να κάνει τα δικά του χωρίς κανέναν έλεγχο, τόσο πιο εύκολα προσέχεις τα λάθη που κάνει συνεχώς…

Δείτε 7 από αυτά που μπορείτε να παρατηρήσετε καθημερινά.

 

  1. Θέτουμε τις προτεραιότητές μας με βάση την δική μας ευκολία και όχι την εκπλήρωση των ονείρων μας. Είμαστε “καλωδιομένοι” από την φύση για να επιλέγουμε το λιγότερο ρίσκο από την μεγαλύτερη ευκαιρία. Αυτό μας βόλευε πολύ όταν απειλούμασταν καθημερινά από διάφορους κυνηγούς στο περιβάλλον μας αλλά πλέον δεν συμβαίνει αυτό(;). Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να αρχίσουμε να παίρνουμε αποφάσεις που θα μας γεμίσουν την ζωή και θα πραγματοποιήσουν τα όνειρά μας.

  2. Δεν υπολογίζουμε σωστά τις πιθανότητες. Ας πούμε ότι πετάς ένα νόμισμα και αυτό πέφτει 20 φορές συνεχόμενα γράμματα. Σίγουρα θα σκεφτείς ότι την επόμενη φορά είναι πιο πιθανό να πέσει κορώνα…Λάθος! Έχει πάλι τις ίδιες πιθανότητες να πέσει γράμματα. Το μυαλό μας όμως, κρίνει την πραγματικότητα πάντα με βάση τις προηγούμενες μας εμπειρίες. Δεν σημαίνει όμως ότι επειδή δεν τα κατάφερες σε κάτι τις προηγούμενες φορές, δεν θα τα καταφέρεις και τώρα. Πάρτε μια ανάσα, δείτε εάν χρειάζεται να αλλάξετε τον τρόπο προσέγγισής σας, και ξαναπροσπαθήστε.

  3. Δικαιολογούμε τον εαυτό μας για τις κακές μας αποφάσεις. Είναι σίγουρο ότι έχετε σταθεί πολλές φορές μπροστά από ένα gadget ή ένα ζευγάρι παπούτσια που δεν πρέπει να πάρετε και ψάχνετε να βρείτε δικαιολογίες γιατί το χρειάζεστε. Μόνος σας! Για να πείσετε τον εαυτό σας! Αυτό είναι κάπως υπέροχο… Και μόνο όμως εάν το καταλάβετε εκείνη την ώρα ότι το κάνετε είναι ένα πολύ καλό σημάδι ότι πάτε να πάρετε μια κακή απόφαση. Δεν είναι απαραίτητο να μην την πάρετε (στο κάτω κάτω τα παπούτσια είναι απαραίτητα γιατί έχεις εκείνο τον γάμο σε 5 μήνες) αλλά να το κάνετε συνειδητά. Με τον καιρό θα αρχίσετε να ελέγχετε καλύτερα τον εαυτό σας.

  4. Προσέχουμε περισσότερο τις πληροφορίες που μας…βολεύουν. Θα δώσω το γνωστό παράδειγμα με το νέο αυτοκίνητο που μόλις το αγοράσουμε αρχίζουμε να το βλέπουμε παντού. Το ίδιο συμβαίνει και με τους φίλους και γνωστούς. Τείνουμε να επιλέγουμε ανθρώπους που ταιριάζουν περισσότερο στον δικό μας τρόπο σκέψης. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και θεμιτό. Πολλές φορές όμως, ειδικά στις παρέες, χάνουμε πολύτιμες φιλίες απλά και μόνο επειδή δεν αισθανόμαστε άνετα με την διαφορετική άποψη.

  5. Επιτρέπουμε να μας επηρεάσουν την αντίληψη μας. Με μια λέξη, εκπτώσεις. Πόσες φορές την έχετε πατήσει να αγοράσετε κάτι που είναι σε σούπερ έκπτωση 50% μόνο για να μάθετε αργότερα ότι η πραγματική του αξία είναι σαφώς μικρότερη; Εάν βλέπατε μια ταμπέλα “Μόνο για σήμερα αυτό το προϊόν 70% έκπτωση” το σίγουρο είναι ότι θα σκεφτείτε ότι είναι μια καλή ευκαιρία και πολύ πιθανόν να το αγοράσετε. Πως μπορούμε όμως να ξεπεράσουμε αυτού του είδους το μπέρδεμα. Πάντα να έχετε την ψυχραιμία να προσέξετε από που έρχεται η πληροφορία και γιατί.

  6. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την υπερπληροφόρηση. Πόσες φορές έχετε νοιώσει ότι δεν μπορείτε να πάρετε μια απόφαση και μόνο λόγο των πολλών επιλογών που έχετε; Ειδικά σε απλά πράγματα όπως π.χ. στο σούπερ μάρκετ εάν βρεθούμε μπροστά σε πολλές επιλογές ‘κολλάμε΄ και πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να πάρουν καν την απόφαση να επιλέξουν κάποιο. Προσπαθήστε να εστιάσετε στο τι χρειάζεστε ακριβώς, και όχι στην πληθώρα των επιλογών, με σκοπό να γίνει πιο εύκολη η επιλογή της λύσης σας.

  7. Έχουμε αποφασίσει από πολύ πριν ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε. Κάποια στιγμή πολύ νωρίς στην ζωή μας αποφασίσαμε σε αρκετά κομμάτια του χαρακτήρα μας ότι αυτοί είμαστε και δεν πρόκειται να αλλάξουμε. Αυτό μας περιορίζει σημαντικά σε όλη την ζωή μας και πάρα πολλές φορές είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να επιτύχουμε τα όνειρά μας. Καταφεύγουμε πολύ εύκολα στο “Αυτό δεν μπορώ να το κάνω εγώ” με αποτέλεσμα να σαμποτάρουμε από νωρίς τις πιθανότητες επιτυχίας μας. Πρέπει να δούμε λίγο τον εαυτό μας και να σκεφτούμε “Πότε αποφασίσαμε να είμαστε έτσι;”

 

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να μάθουμε να εξασκούμε είναι η προσοχή του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε. Να υπάρχει, με προσπάθεια στην αρχή, ένα ‘μάτι’ που παρατηρεί πως σκεφτόμαστε, πως παίρνουμε αποφάσεις και πότε περιορίζουμε τον εαυτό μας. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να αλλάξουμε κάποια μοτίβα στην σκέψη μας και να πετύχουμε περισσότερα.

 

Καλή συνέχεια σε όλους.

Αφήστε μια απάντηση