Ανατροπή στα δεδομένα για το mining του Bitcoin

Ανατροπή στα δεδομένα για το mining του Bitcoin

Ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε για την βιομηχανία mining του Bitcoin, φέρνει η νέα έκθεση του Bitcoin Mining Council, με τίτλο «The Global Bitcoin Mining Data Review». Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χρησιμοποιούν επί του παρόντος 67% ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. Στην έρευνα του BMC συμμετείχαν στελέχη της βιομηχανίας εξόρυξης του bitcoin από όλο τον κόσμο αλλά δε γίνεται αναφορά στα ονόματα ατόμων ή εταιρειών που συμμετείχαν. Το συμβούλιο, ξεκίνησε τη δραστηριότητα του τον Μάιο του 2021, επιδιώκει να «μετατοπίσει το αφήγημα» γύρω από την εξόρυξη bitcoin και τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις. Ουσιαστικά αρωγός για αυτή την προσπάθεια στάθηκε η επικριτική συμπεριφορά του Elon Musk για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και κατά επέκταση η απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla να σταματήσει να λαμβάνει πληρωμές σε bitcoin.

Το Bitcoin Mining Council (BMC), αποτελεί μια κοινοπραξία της MicroStrategy με την Galaxy Digital και άλλες εταιρείες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, κυκλοφόρησε την πρώτη τριμηνιαία έρευνα, αποκαλύπτοντας ότι οι προσπάθειες εξόρυξης μπορεί να είναι πιο βιώσιμες από ό,τι πιστεύει το επενδυτικό κοινό. Ο οργανισμός δεν αποκάλυψε ονόματα ατόμων ή εταιρειών που συμμετείχαν, αλλά σε κάθε συμμετοχή ρωτήθηκαν τρεις ερωτήσεις σχετικά με :

  • την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε,
  • το ποσοστό που προήλθε από καθαρές πηγές ενέργειας
  • το hashrate της δυναμικής του “ορυχείου”.

Ηλεκτρική κατανάλωση ενέργειας και bitcoin
Σύμφωνα με την έκθεση, με τίτλο «The Global Bitcoin Mining Data Review», οι συμμετέχοντες στην έρευνα χρησιμοποιούν επί του παρόντος ηλεκτρική ενέργεια με ένα 67% να προέρχεται από καθαρές πηγές ενέργειας. Βάσει αυτού του δεδομένου, η έκθεση του BMC καθιστά το Bitcoin mining μία από τις πιο περιβαλλοντικά βιώσιμες βιομηχανίες στον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση το BTC καταναλώνει το 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από καθαρές πηγές. Η συνολική κατανάλωση υπολογίζεται στα 189 TWh.

Ο Saylor (CEO της Microstrategy) και το συμβούλιο BMC δέχτηκαν κριτική για την έλλειψη διαφάνειας της έκθεσης όσον αφορά τη μεθοδολογία και ποιος συμμετείχε.

Πηγή: Liberal

Αφήστε μια απάντηση