Book Review: Φάε τον Βάτραχό σου!

Από το περιοδικό Productive Habits.

Έχει λίγο καιρό που διάβασα το συγκεκριμένο βιβλίο του πασίγνωστου στον χώρο των πωλήσεων και παραγωγικότητας Brian Tracy και για τις ανάγκες του σημερινού άρθρου το ξανά ξεφύλλισα βλέποντας όλες τις σημειώσεις μου πάλι.

Μπορεί να είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται σε ένα απόγευμα (μόλις 100 σελίδες) όμως οι 21 κανόνες που έχει μέσα για να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου είναι πραγματικά ένα ταξίδι ζωής. Σε 21 κεφάλαια αναφέρει τον κάθε κανόνα και πιστέψτε με ο κάθε ένας από αυτούς μπορεί να γίνει ένα σεμινάριο πολύ εύκολα.

Στο πρώτο κεφάλαιο μιλάει για τον καθορισμό στόχων και την σημασία των ξεκάθαρων στόχων. Ήδη στην σελίδα μας έχουμε κάνει αρκετά άρθρα για το θέμα και η σπουδαιότητά του είναι αναμφισβήτητη καθώς δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα εάν δεν έχει ξεκάθαρους στόχους και θέλω στην ζωή.

Προχωρώντας παρακάτω μιλάει για πράγματα που αρκετοί από εμάς κάνουμε, όπως η οργάνωση της ημέρας και ο κανόνας 80 – 20 (η αρχή του Παρέτο). Μιλάει επίσης για τον καθορισμό προτεραιοτήτων με το σύστημα ΑΒΓΔΕ που προσωπικά δεν μου ταιριάζει αλλά σου δείχνει ποιος είναι ο βάτραχος που πρέπει να φας πρώτον το πρωί. Ποια είναι δηλαδή η δυσκολότερη εργασία σας που πρέπει να κάνετε πρώτη πάντα και που, ως συνήθως, είναι και το 80% της δουλειάς που έχετε να κάνετε μέσα στην ημέρα.

Βλέποντας αυτά που έχω σημειώσει στο βιβλίο (ναι έχω αυτήν την κακιά για πολλούς συνήθεια να σημειώνω μέσα στα βιβλία μου!) έπεσα πάνω στον Νόμο της Αναγκαστικής Αποδοτικότητας ο οποίος λέει “Δεν υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος για να κάνουμε τα πάντα, υπάρχει όμως πάντα αρκετός χρόνος για να κάνουμε το πιο σημαντικό από όλα.” Το οποίο είναι σωστό και αποδοτικό.

Ένα από τα κεφάλαια που τώρα που το ξαναδιάβασα μου έκανε ιδιαίτερα καλή εντύπωση είναι το 9 με τίτλο Μελετήστε το μάθημά σας. Σε αυτό ο Brian Tracy μιλάει για την σπουδαιότητα της προσωπικής βελτίωσης. Λέει ότι η αναβλητικότητα πολλές φορές πηγάζει από την αίσθηση της ανικανότητας που μας διακατέχει και ότι είναι πολύ σημαντικό να ασπαστούμε την δια βίου εκπαίδευση. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο, μιας και ζούμε στην εποχή που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η μόρφωση είναι σαν τον εμβολιασμό και αφού πήραν ένα πτυχίο από ένα πανεπιστήμιο έχει τελειώσει το θέμα για αυτούς.

Σε αρκετά κεφάλαια επίσης μιλάει για την προσωπική παρακίνηση και πως μπορεί κανείς να βοηθήσει τον εαυτό του να ξεπεράσει την έλλειψη ενέργειας. Μέσα στις πολλές σημειώσεις μου πάνω στο βιβλίο βρήκα και την πρώτη μου βασική διαφωνία στο κεφάλαιο 14 όπου αναφέρει ότι εάν έχεις κάτι στο μυαλό σου και σε απασχολεί θα πρέπει να κάνεις κάτι όμορφο για να ξεχαστείς και να ηρεμήσεις. Λέει να πάρεις μια μέρα ρεπό και να μην ασχοληθείς με τίποτα που σε απασχολεί. Φαίνεται ότι είχα ήδη αρχίσει να ανακαλύπτω την μεθοδολογία GTD γιατί στο πλάι έγραψα ότι “Εάν συνεχίσεις να το έχεις στο μυαλό σου αυτό δεν θα πιάσει” Και η αλήθεια είναι ότι χρόνια μετά είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα πιάσει.

Παρακάτω μιλάει επίσης για τον τεμαχισμό δύσκολων εργασιών που είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσει.

Γενικά τώρα που το ξαναέπιασα στα χέρια μου είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη κάποιου που θέλει να αυξήσει την παραγωγικότητά του. Έχει πρακτικές λύσεις, όμως σου αφήνει και την αίσθηση του χρόνου που έχει περάσει από πάνω του και επίσης ότι είναι ένας πολύ καλός πρόλογος για ένα ακόμα πιο περιεκτικό βιβλίο για το θέμα!

Αφήστε μια απάντηση