Ένας χρόνος χωρίς Google Search

Είναι πια ένας χρόνος που είμαι χωρίς Goodle Search. Μου έλειψε; Ας δούμε.

Θα πρέπει πρώτα από όλα να αναφέρω ότι δεν είμαι κάποιος που μπορεί να θεωρηθεί ειδικός στους υπολογιστές ή το λογισμικό, μετά βίας μπορώ να πω ότι είμαι κάπως πιο δυνατός χρήστης. Ήμουν για πολύ καιρό υπέρμαχος της εταιρίας αυτής (ακόμα και τώρα αυτό το άρθρο το γράφω στο παλιό μου Chromebook) και πιστεύω ότι έκανε τρομακτικά καλή δουλειά δημιουργώντας υπέροχα προϊόντα. Μέχρι την στιγμή που άρχισε να μην μου αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί.

Γιατί σταμάτησα να χρησιμοποιώ το Google Search.

Έχετε ακούσει αυτό που λένε ότι εάν δεν πληρώνεις για μια υπηρεσία τότε εσύ είσαι το προϊόν; Ε λοιπόν με τις μεγάλες αυτές πλατφόρμες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Δεν είσαι καν το προϊόν, είσαι η πρώτη ύλη για το προϊόν! Το πραγματικό προϊόν είναι οι αναλύσεις που γίνονται με βάση την συμπεριφορά σου και πωλούνται σε χιλιάδες εταιρίες καθημερινά. Τώρα θα αρχίσει ο διάλογος ο οποίος αποτελείται από τα εξής επιχειρήματα:

Και τι με νοιάζει εμένα που τα πουλάνε όλα αυτά;

Σε νοιάζει γιατί όοοοολα αυτά μένουν κάπου αποθηκευμένα για πάντα, έτοιμα να σε κατατάξουν σε μια ομάδα ανθρώπων που πιθανόν να μην συμφωνούν με το εκάστοτε πολιτικό σύστημα και να πρέπει να…τεθούν υπό έλεγχο π.χ. για τις ιδέες τους μελλοντικά.

Δεν έχω τίποτα να κρύψω.

Τρισμέγιστη ανοησία που ακούω συχνά. Δώσε μου τώρα πρόσβαση λοιπόν στον σκληρό σου δίσκο, όλα τα εμαιλ σου και όλες τις σελίδες που επισκέπτεσαι αφού δεν ενδιαφέρεσαι για το απόρρητο. Τι; Δεν θέλεις; Αφού το κάνεις καθημερινά σε όλες αυτές τις εταιρίες.

Δεν με επηρεάζει εμένα η διαφήμιση ή η προσπάθεια χειραγώγησης.

Χαχαχαχαχααχααχαχαχαχαχα ααααα χαχαχαααχαχα.

Συγνώμη για αυτό απλά έπρεπε να το βγάλω από μέσα μου. Ναι σε επηρεάζει 100%. Και μάλιστα σε επηρεάζει τόσο καλά που δεν το καταλαβαίνεις.

Μια απλή σκέψη λοιπόν στα παραπάνω “επιχειρήματα” δείχνει πόσο λίγο έχουν θέση στην λογική σκέψη. Για αυτό, αλλά και πολλούς άλλους λόγους που μπορούν να γεμίσουν βιβλία (και μάλιστα το κάνουν. Δείτε π.χ. το βιβλίο Surveilance Capitalism της Σοσάνα Ζουμποφ) αποφάσισα να κάνω μια προσπάθεια να φύγω από τις μεγάλες πλατφόρμες.Είπα λοιπόν να ξεκινήσω από την μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιώ, μιας και θέλω αποτελέσματα χωρίς αυτά να επηρεάζονται από πολιτικά και χωρίς να θέλουν να με επηρεάσουν ενεργά.

Πόσο εύκολο είναι να φύγεις από τις μεγάλες πλατφόρμες.

Η αλήθεια είναι ότι οι μεγάλες πλατφόρμες είναι παντού και δεν είναι εύκολο να φύγεις από αυτές. Όμως είπα να ξεκινήσω από κάπου και έπρεπε να βρω έναν τρόπο να το κάνω. Η αναζήτηση είναι κάτι που καθημερινά όλοι μας χρησιμοποιούμε αρκετά, οπότε είναι λογικό να είναι σημαντικό κομμάτι της παραγωγικότητάς μου. Πρώτη προτεραιότητα λοιπόν να βρω πως θα αντικαταστήσω το Google Search, τόσο στον υπολογιστή όσο και στο κινητό.

Γιατί επέλεξα το Brave Search.

Είχα προσπαθήσει πριν από το Brave Search να χρησιμοποιήσω άλλα, το DuckDuckGo π.χ. αλλά η φιλοσοφία του Brave με κέρδισε. Επίσης ακούστηκε ότι το DDG έδινε της πληροφορίες μας στην google οπότε ήταν σαν να μην κάνω τίποτα διαφορετικό. Εγκατέστησα λοιπόν τον Brave browser, έπαθα πλάκα από την ταχύτητά του και τις δυνατότητες του να δίνει προστασία out of the box χωρίς να χρειαστεί να κάνω κάτι τεχνικό εγώ. Ξέχασα πλέον πως είναι να βλέπεις π.χ. διαφημίσεις στο Youtube (η ανιψιά μου επίσης ενθουσιάστηκε με αυτό) και ξεκίνησα να χρησιμοποιώ την αναζήτηση. Για να μην παρεξηγηθώ, και στο Brave έχει κάποιες διαφημίσεις, πολύ λιγότερες, όχι με βάση τα προσωπικά μου δεδομένα αναζήτησης και χωρίς να με “κυνηγάνε” μετά σε κάθε σελίδα που θα μπω λόγο retargerting. Με τον δικό του αλγόριθμο αναζήτησης το Brave Search μου καλύπτει περίπου 99% των αναγκών μου. Τώρα πια δεν το βλέπω καν, απλά μπαίνω και ψάχνω, όπως έκανα στην αναζήτηση της Google. Τι μένει όμως στο 1% εδώ και έναν χρόνο που δεν μπορεί να μου καλύψει το Brave?

Υποστηρίζουμε ένα ασφαλές δίκτυο με έμφαση στην ιδιωτικότητα.

Τι μου έχει λείψει στην αναζήτηση Google.

Μπορεί πια στις αναζητήσεις που κάνω καθημερινά, ας πούμε 100 να πηγαίνω στο google….λιγότερο από μία φορές. Έχει μέρες που δεν πηγαίνω καν, και είναι αρκετές. Όμως ακόμα κάποιες λίγες φορές πηγαίνω για να βρω ίσως λίγο περισσότερο στοχευμένες πληροφορίες. Όλο και πιο σπάνια, μιας και η αναζήτηση Brave γίνεται όλο και καλύτερη. Επίσης, εικόνες, ακριβώς επειδή έχουν τον δικό τους αλγόριθμο στο Brave ακόμα τον βελτιώνουν στην αναζήτηση εικόνων. Για την ακρίβεια σου δίνουν την επιλογή αναζήτησης μέσω Bing ή Google. Στην αρχή το χρησιμοποιούσα αλλά μετά βρήκα μερικές σελίδες με εικόνες (όπως αυτές……) και σταμάτησα να το χρησιμοποιώ. Ειλικρινά δεν μου έχει λείψει απολύτως τίποτα!

Θα ξαναγυρίσω πίσω ποτέ?

Όσο τα πράγματα είναι έτσι, όχι δεν θα γυρίσω. Για την ακρίβεια η εναλλαγή στην αναζήτηση ήταν το πρώτο μου βήμα. Φυσικά έχω πλέον Brave και στο κινητό μου, αλλά έχω κάνει και αρκετές άλλες αλλαγές που με κάνουν να νιώθω πολύ καλύτερα και πιο ασφαλής όσον αφορά τα προσωπικά μου δεδομένα. Μια από πολύ βασικές επικείμενες αλλαγές μου είναι η αγορά ενός Linux Phone, για να είμαι βέβαιος ότι δεν κουβαλάω πάνω μου μια μικρή κατασκοπευτική συσκευή 24 ώρες το 24ωρο. Επίσης, παρακάτω στην εικόνα παραθέτω μερικά εργαλεία που μπορείτε να δοκιμάσετε για εσάς! Φυσικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για όποια βοήθεια ή ερώτηση σχετικά με αυτά. Δείτε επίσης ένα πιο αναλυτικό άρθρο για τον Brave Browser.

Μηλιάτσης Γιάννης

Founder of www.Bizman.gr  #Productivity , #running, #Sales #training and #blogging makes me happy!!! Εκπαιδευτής Πωλήσεων και Παραγωγικότητας. Ο στόχος μου είναι να βοηθάω καθημερινά τους ανθρώπους να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την επιχείρησή τους. ClickUp Expert. 

 

Αφήστε μια απάντηση