Εορτινές εργασίες. Τι πρέπει να κάνουμε!
Ο γιορτές πάντα μας δίνουν ευκαιρίες για να κάνουμε διάφορα πράγματα όπως οργάνωση, απολογισμό και πολλές φορές καθορισμό στόχων. Φυσικά όλα αυτά τις περισσότερες φορές γίνονται ανάμεσα σε τραπέζια όπου πολλές φορές το παρακάνουμε και ξεφεύγουμε, εξόδους, πολύ δουλειά εάν η εργασία μας είναι εποχιακή και όλα τα παρελκόμενα που συμπεριλαμβάνονται με τα παραπάνω.
Ας δούμε σε αυτό το άρθρο μερικές συμβουλες για τις εορτινές μας εργασίες έτσι ώστε να έχετε μια καλή βοήθεια ή μερικές ιδέες για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να κινηθείτε τις επόμενες ημέρες.
Απολογισμός της σαιζόν
Είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε τι κάναμε σωστά και τι χρειάζεται βελτίωση! Ξεκινάμε με ένα κομμάτι χαρτί, ή μια κενή σημείωση, πιθανόν τους προηγούμενους μας στόχους και καταγράφουμε τι πετύχαμε και τι μπορούμε να βελτιώσουμε.
Μην δείτε μόνο τα αρνητικά αλλά σημειώστε και τα θετικά!
Πολύ συνηθισμένο λάθος σε αυτό το σημείο είναι να παραλήπτει κάποιος να δει, εκτός από αυτά που δεν πέτυχε, και τα θετικά που άφησε η χρονιά. Μπορεί να ακουστεί υπερβολή αλλά εφόσον είστε εκεί και γράφετε σε ένα κομμάτι χαρτί μπορείτε να βρείτε και μερικά θετικά από την χρονιά που πέρασε. Πρέπει να τα καταγράψετε, όχι γιατί πιθανόν να τα έχετε δώσει μικρή σημασία αλλά και γιατί η καταγραφή και μόνο των θετικών αυτών είναι ένας μικρός τρόπος να πάρετε κουράγιο, να δώσετε και εσείς ο ίδιος κουράγιο στον εαυτό σας, να του πείτε ότι εκεί τα κατάφερε. Ακόμα και αν έχουμε ανθρώπους που ας αγαπούν και μας στηρίζουν γύρω μας, πρέπει να στηρίζουμε τον εαυτό μας.
Οργάνωση της επόμενης
Προσωπικά την χρονιά μου, έως το καλοκαίρι την οργανώνω τον Αύγουστο, όμως οι γιορτές είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για να δω τι ακολουθεί, να προσθέσω πράγματα και να δω εργασίες που έχουν να γίνουν για τις εκπαιδεύσεις και τους στόχους μου. Ανοίγω λοιπόν το ημερολόγιο μου, ηλεκτρονικό στην πλατφόρμα Proton που είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην ασφάλεια και στην ιδιωτικότητα, και βλέπω τι πρέπει να γίνει έως το καλοκαίρι. Ένα καλό εργαλείο εδώ είναι τα επαναλαμβανόμενα event στο ημερολόγιο. Πληρωμές ασφάλειας, ανανεώσεις συνδρομών, και πολλά ακόμα που επαναλαμβάνονται τσεκάρω εάν έχουν τοποθετηθεί σωστά ή εάν πρέπει να σημειώσω κάτι.
Σίγουρα μέσα στην χρονιά προκύπτουν διάφορα και το πρόγραμμα αλλάζει, όμως με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ ευκολότερο να ξέρω τι μου γίνεται και να οργανωθώ, παρά να προχωράω προσπαθώντας να έχω ένα γενικό πλάνο μόνο μέσα στο μυαλό μου.
Μιλάω λίγο παρακάτω και για τους στόχους, δίνω και μια μικρή δωρεάν εκπαίδευσης, όμως ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ τρόπος για να δουλέψετε επάνω στους στόχους σας είναι η εκπαίδευση που ακολουθεί από κάτω!
Έλεγχος των συστημάτων μας
Κάτι που κάνω ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια είναι να ελέγχω τα συστήματα που χρησιμοποιώ. Τι εννοώ συστήματα; Τις πλατφόρμες στις οποίες είναι η πληροφορίες μου. Οι σημείωσεις μου, οι εργασίες μου, τα αρχεία μου, τα email μου, οι οικογενειακές φωτογραφίες κλπ. Ένα από τα project που είμαι περήφανος που (σχεδόν) ολοκλήρωσα φέτος είναι το να είμαι Google Free by 2023. Λέω ακόμα, γιατί μερικά πράγματα έμειναν να γίνουν όμως έχω περάσει το 95% της πληροφορίας μου από την Google σε άλλες πλατφόρμες πολύ πιο ασφαλείς για τα δεδομένα μου και που σέβονται την ιδιωτικότητά μου όπως το Proton, το Obsidian, και το ClickUp.
Καλό θα ήταν λοιπόν να δούμε για τα συστήματά μας.
- Μπορούμε να βελτιώσουμε το σύστημά μας;
- Είναι δυνατόν να έχουμε περισσότερη απλότητα στο σύστημά μας;
- Μήπως η πληροφορία μας είναι περισσότερο διάσπαρτη από όσο χρειάζεται;
- Είναι πραγματικά ασφαλής η πληροφορία μας;
- Μήπως πρέπει να κάνουμε μερικά τοπικά backup;
- Μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδά μας πετυχαίνοντας και τα παραπάνω;
Έλεγχος και backup αρχείων
Ήθελα να αναφερθώ λίγο περισσότερο σε αυτό το κομμάτι γιατί ποτέ δεν μπορείς να έχεις αρκετό backup. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έχοντας τα αρχεία τους “στο σύνεφο” είναι ασφαλείς. Όμως αυτό που ονομάζουμε σύνεφο είναι απλά ο υπολογιστής κάποιου άλλου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πλέον που για διάφορους λόγους (πολλές φορές ακόμα και ύποπτα δυστοπικούς) οι μεγάλες αυτές πλατφόρμες κλειδώνουν την πρόσβαση των ανθρώπων στην ίδια τους την πληροφορία χωρίς την δυνατότητα επανάκτησης. Για αυτόν τον λόγο πλέον δίνω πολύ περισσότερη προσοχή στο που διατηρώ την δική μου πληροφορία. Όλο και περισσότερο κατευθύνομαι προς την τοπική αποθήκευση (ειδικά με τις τιμές των σκληρών δίσκων πλέον)
Μερικές ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας.
- Ξέρω ποιοι έχουν πρόσβαση στην πληροφορία μου εάν χρησιμοποιώ τις γνωστές πλατφόρμες;
- Μήπως πρέπει να κάνω τοπική αποθήκευση;
- Μήπως πρέπει να κάνω το δικό μου personal cloud;
- Γνωρίζω ότι μπορώ να έχω πολύ καλά αποτελέσματα αναζήτησης χωρίς να παρακολουθούνται οι αναζητήσεις μου και χωρίς να χρησιμοποιούνται τα metadata μου με την χρήση του Brave Browser και Brave Search;
Νέα πλάνα
Επίσης πολύ καλή ευκαρία όταν κάθομαι στις μικρές διακοπές των εορτών είναι να φτιάξω νέα πλάνα και νέες ιδέες. Πως το κάνω αυτό; Με διάφορους τρόπους μερικοί εκ των οποίων είναι:
- Brainstorming
- Mind Mapping
- Μερικές ώρες μόνοι μας με ένα λευκό κομμάτι χαρτί!
- Νέες δεξιότητες ίσως; Π.χ. ένα πολύ χρήσιμο μάθημα Τυφλής πληκτρολόγησης.
- Νέοι στόχοι. Δείτε π.χ. μια μικρή δωρεάν εκπαίδευση πάνω στους στόχους στο βίντεο που ακολουθεί!
Χτίσιμο του ψηφιακού μας εγκεφάλου
Εάν δεν έχετε ήδη οργανώσει σωστά τον δικό σας ψηφιακό εγκέφαλο, τώρα είναι η ευκαιρία να το κάνετε! Όλοι έχουμε έναν ψηφιακό εγκέφαλο, απλά στους περισσότερους είναι χαοτικός! Πληροφορία παντού και στην ουσία αδυναμία σωστής και παραγωγικής χρήσης της. Εάν θέλετε να οργανωθείτε πραγματικά, το χτισιμο του Ψηφιακού σας Εγκεφάλου είναι μονόδρομος. Ίσως οι μέρες αυτές είναι μια τέλεια ευκαιρία να προσθέσετε στις εορτινές εργασίες σας να δείτε ένα σεμινάριο που θα σας βοηθήσει! (είναι και σε προνομιακή τιμή για λίγες ημέρες!)
Χτίζοντας τον ψηφιακό σας εγκέφαλο (μαγνητοσκόπηση)
Μήπως έχετε πάθει υπερπληροφόρηση; Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ενδιαφέρουσας πληροφορίας αλλά δεν έχετε βρει τον τρόπο να σας βοηθήσει ουσιαστικά στην ζωή σας; Δείτε σε αυτή την μαγνητοσκόπηση της 3ήμερης εκπαίδευσης τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να έχετε έναν ψηφιακό σας εγκέφαλο ο οποίος θα σας βοηθήσει να αποθηκεύσετε τις καλύτερες σας ιδέες, να κάνετε την έμπνευση μια καθημερινή δραστηριότητα, να οργανώσετε την μάθησή σας και να είστε δημιουργικοί. Θα μάθουμε να συλλέγουμε πληροφορίες, να τις οργανώνουμε και να βρίσκουμε ιδέες μέσα από αυτές με μια συστηματική προσέγγιση και εργαλεία που εμπιστευόμαστε να μας βοηθήσουν στην δημιουργική μας ανάπτυξη.
Το δωρεάν εργαλείο που χρησιμοποιώ για τον δικό μου ψηφιακό εγκέφαλο (εκεί ακριβώς που γράφω τώρα δηλαδή) είναι το Obsidian. Δοκιμάστε το και επικοινωνήστε μαζί μου για οποιαδήποτε βοήθεια για αυτό!
Αυτοματοποίηση διαδικασιών
Οι γιορτές επίσης είναι η καλύτερη στιγμή για να δείτε τι ήταν αυτό που χρησιμοποιήσατε αρκετά την προηγούμενη περίοδο! Ποιες διαδικασίες επαναλαμβάνετε; Μπορούν να γίνουν checklists για αυτές έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τις ξανακάνετε κάθε φορά; Που μπορείτε να αποθηκεύσετε αυτές τις checklists ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμες για εσάς και την ομάδα σας;
- Τι μπορώ να αυτοματοποιήσω με λίστες και κάποια Checklist?
- Προγράμματα αυτοματοποίησης διαδικασιών (https://www.integrify.com/task-automation/, https://zapier.com/ )
- Τι μπορώ να δώσω σε άλλους να κάνουν την επόμενη χρονιά;
Διακοπές!!!
Φυσικά μην ξεχνάτε μέσα σε όλα αυτά να ξεκουραστείτε, να ξεκολήσετε από τον υπολογιστή και το κινητό και να δείτε τους ανθρώπους σας. Ανάμεσα σε όλα δεν θα αφήσω μια καλή βόλτα με την οικογένεια, ένα καλό ούζο με φίλους στις γιορτές ή λίγο μπάλα με τα παιδιά μου για να οργανωθώ. Οι εορτινές εργασίες είναι το μπόνους των εορτών, όχι αυτοσκοπός τότε.
Καλή συνέχεια σε όλους!
Αφήστε μια απάντηση