Έρευνα: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί τα μαλλιά μας γίνονται γκρίζα

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εντόπισαν τον μηχανισμό που κάνει τα μαλλιά να γίνονται γκρίζα, ανακάλυψη που θα μπορούσε να βοηθήσει να αντιστραφεί ή να σταματήσει η διαδικασία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον μηχανισμό για το γκριζάρισμα των μαλλιών, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπείας για την αλλαγή των κυττάρων προκειμένου να αντιστραφεί ή να σταματήσει η διαδικασία.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα βλαστοκύτταρα μπορεί να κολλήσουν καθώς τα μαλλιά γερνούν και να χάσουν την ικανότητά τους να ωριμάζουν και να διατηρούν το χρώμα των μαλλιών.

Ορισμένα βλαστοκύτταρα – τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων – έχουν μια μοναδική ικανότητα να μεταβαίνουν μεταξύ των διαμερισμάτων ανάπτυξης στα ωοθυλάκια. Αυτά τα κύτταρα χάνουν την ικανότητα να κινούνται με την ηλικία, με αποτέλεσμα να γκριζάρουν.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε κύτταρα στο δέρμα ποντικών και βρέθηκαν επίσης σε ανθρώπους που ονομάζονται βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων ή McSCs. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τους ερευνητές της ιατρικής σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πρότειναν ότι εάν τα ευρήματά τους ισχύουν για τους ανθρώπους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν πιθανό τρόπο για να αναστρέψουν ή να αποτρέψουν τα γκρίζα μαλλιά.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Qi Sun, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο NYU Langone Health, δήλωσε: «Οι νέοι μηχανισμοί αυξάνουν την πιθανότητα να υπάρχει η ίδια σταθερή θέση βλαστικών κυττάρων μελανοκυττάρων στους ανθρώπους. «Αν ναι, παρουσιάζει μια πιθανή οδό για την αναστροφή ή την πρόληψη του γκριζαρίσματος των ανθρώπινων μαλλιών, βοηθώντας τα μπλοκαρισμένα κύτταρα να μετακινηθούν ξανά μεταξύ των αναπτυσσόμενων διαμερισμάτων των τριχοθυλακίων».

Το χρώμα των μαλλιών ελέγχεται από το εάν οι συνεχείς δεξαμενές πολλαπλασιασμού των McSCs εντός των τριχοθυλακίων λαμβάνουν το σήμα να γίνουν ώριμα κύτταρα που κάνουν τις πρωτεϊνικές χρωστικές ουσίες υπεύθυνες για το χρώμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής τριχοφυΐας, τα κύτταρα περιστρέφονται συνεχώς μεταξύ των διαμερισμάτων του αναπτυσσόμενου τριχοθυλακίου. Μέσα σε αυτά τα διαμερίσματα τα McSC εκτίθενται σε σήματα που επηρεάζουν την ωριμότητα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα McSCs μετασχηματίζονται μεταξύ της πιο πρωτόγονης κατάστασης των βλαστοκυττάρων τους και του επόμενου σταδίου της ωρίμανσης τους ανάλογα με τη θέση τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, καθώς τα μαλλιά γερνούν, πέφτουν και στη συνέχεια μεγαλώνουν επανειλημμένα, αυξανόμενος αριθμός McSCs κολλάνε στο διαμέρισμα βλαστοκυττάρων που ονομάζεται διόγκωση του θύλακα της τρίχας, όπου παραμένουν.

Ένας ανώτερος ερευνητής στη μελέτη, ο Mayumi Ito, είπε: «Είναι η απώλεια της λειτουργίας που μοιάζει με χαμαιλέοντα στα βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων που μπορεί να ευθύνεται για το γκριζάρισμα και την απώλεια του χρώματος των μαλλιών».

Πηγή: Guardian

Αφήστε μια απάντηση