Η συνήθεια της δουλειάς

Η συνήθεια της δουλειάς

Η συνήθεια της δουλειάς

Τι κάνει κάποιος που μόλις τελείωσε την συγγραφή του νέου του βιβλίου; Μα φυσικά προχωράει στην δουλειά για το επόμενο.

Μόλις πριν λίγες ώρες έκανα τις τελευταίες διορθώσεις και έστειλα το νέο μου βιβλίο, και πρώτο της σειράς No BS Guides με τίτλο Χτίστε τον Ψηφιακό σας Εγκέφαλο, στον εκδοτικό μου οίκο Bookguru για την επιμέλεια, την δημιουργία εξωφύλλου και την έκδοση του τις επόμενες εβδομάδες. Τι θα έκανε ένας νορμάλ άνθρωπος; Θα σταματούσε να απολαύσει το γεγονός ότι μια εργασία μηνών τελείωσε, να γράψει κανένα άρθρο περισσότερο (μιας και το ένα την εβδομάδα τελικά είναι λίγο για την σελίδα μου) και να αρχίσει να σκέφτεται το επόμενο βιβλίο του μετά από μερικές εβδομάδες.

Τι κάνω εγώ; Ανοίγω το αρχείο με τις σημειώσεις του επόμενου βιβλίου (ο επόμενος οδηγός No BS guide με τίτλο “Δικτυώσου σαν επαγγελματίας”) και ξεκινάω να γράφω.

Την ώρα που το έκανα σήμερα το πρωί αναρωτήθηκα “Μήπως κάτι δεν πάει καλά;”. Μήπως δηλαδή είναι μια ανάγκη να καλύψω κάτι αυτή η ευκολία με την οποία μπαίνω στο επόμενο project μου; Με απασχόλησε μερικές ώρες αυτή η σκέψη, γιατί όλοι έχουμε τα τυφλά μας σημεία. Πτυχές του χαρακτήρα μας που δυσκολευόμαστε να δούμε.

Όμως αφού το σκέφτηκα κατάλαβα γιατί τελικά για εμένα είναι πολύ φυσιολογικό να περνάω άμεσα στο επόμενο βιβλίο μου λίγες μόνο ώρες μόλις έχω τελειώσει το προηγούμενο. Οι λόγοι που είναι φυσιολογικό είναι οι εξής:

  • Μου είναι πάρα πολύ εύκολο γιατί δεν ξεκινάω ποτέ από το 0. Τηρώντας απόλυτα αυτά που γράφω στον οδηγό που μόλις τελείωσα (Χτίστε τον Ψηφιακό σας Εγκέφαλο) δεν ξεκινάω κανένα project από το 0 αλλά έχοντας ήδη το περισσότερο υλικό μαζεμένο και την περισσότερη δουλειά να έχει γίνει. Η τεχνική λέγεται Slow Burn και πραγματικά λειτουργεί τέλεια. Ο επόμενος μου οδηγός (Δικτυώσου σαν επαγγελματίας) είναι κατά 80% ήδη γραμμένος, και μετά από αυτόν έχω ακόμα 4 που είναι σε διάφορα στάδια, όλοι πάνω από το 50% και θα βγουν σταθερά μέσα στα επόμενα 2 χρόνια (μιας και ο εκδοτικός μου ψιλοφρίκαρε όταν τους είπα ότι μπορώ να τους έχω 6 βιβλία μέχρι το καλοκαίρι).

  • Έχω συνηθίσει να γράφω καθημερινά. Έχω συνηθίσει στην δουλειά δηλαδή. Είναι κάτι που τις σπάνιες φορές που δεν το κάνω μου λείπει. Μου αρέσουν τα περισσότερα από αυτά που κάνω για την δουλειά μου (Δεν λέω όλα γιατί θα ήταν ψέμα, π.χ. μισώ το video editing) και έχω μπει σε έναν ρυθμό τα τελευταία χρόνια.

  • Έχω τις διαδικασίες μου. Δεν χάνω χρόνο ψάχνοντας αρχεία, να μην ξέρω τι έχω να κάνω μετά κλπ. Ως ειδικός στην παραγωγικότητα έχω πλέον ένα απλό για μένα σύστημα (χρησιμοποιώ την μεθοδολογία GTD) που με βοηθάει καθημερινά να έχω ένα επίπεδο παραγωγικότητας που,πάλι για μένα, είναι φυσιολογικό και εύκολο αλλά για τους περισσότερους φαντάζει στρεσογόνο και δύσκολο. Επίσης λατρεύω τα εργαλεία που χρησιμοποιώ (γράφω στο Obsidian ή το ClickUp)
Το άρθρο αυτό στο Obsidian
  • Δεν φοβάμαι την αποτυχία. Δεν την αφήνω λοιπόν να με καθυστερεί, δεν προσπαθώ να είμαι τέλειος για να γίνει κάτι. Όσο περνάει ο καιρός βελτιώνω τις διαδικασίες μου και το αποτέλεσμα είναι όλο και καλύτερο αλλά από την αρχή ακόμα δεν έχανα χρόνο να κάνω κάτι τέλειο από κάθε άποψη πριν το προχωρήσω. Νομίζω ότι αυτό είναι μια ουτοπία και, προσωπικά, δεν μου ταιριάζει. Λατρεύω το γράψιμο και μόλις λίγες μέρες πριν είχα ένα σχόλιο στην σελίδα μου για το συντακτικό μου. Οκ, για αυτό τα βιβλία μου περνάνε από επιμέλεια, όμως δεν θα σταματήσω να γράφω γιατί δεν είμαι της Φιλολογικής σχολής. Έχω ανάγκη να κάνω κάποια πράγματα, με βοήθησαν να καθιερωθώ και ας έχουν μερικά συντακτικά λάθη. Τα επόμενα 6 βιβλία μου υπόσχομαι να είναι πιο προσεγμένα. Τα άρθρα μου μπορεί να έχουν μερικά κατάλοιπα κακού συντακτικού γιατί είμαι παρορμητικός (αυτό το άρθρο ξεκίνησε σαν απλό καθημερινό social media post και έγινε ολόκληρο άρθρο) αλλά προσπαθώ να βελτιωθώ.

Για αυτούς λοιπόν τους λόγους λοιπόν είναι πολύ εύκολο να συνεχίζω να δουλεύω διαρκώς σε νέα πράγματα. Κάπου είχα ακούσει ότι “Οι περισσότεροι περιμένουν να τους έρθει η δημιουργικότητα. Οι υπόλοιποι απλά ξυπνάμε και κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει.”, νομίζω ο Στήβεν Κινγκ το είχε πει, και μου τυπώθηκε στο μυαλό. Έτσι είναι, εάν είσαι κάθε μέρα εκεί, εάν κάθε μέρα κάνεις την δουλειά τα αποτελέσματα έρχονται. Πρέπει όμως να έχεις θέσει τις προϋποθέσεις η δουλειά να γίνεται σωστά και εύκολα και να την απολαμβάνεις όσο γίνεται περισσότερο.

Καλή συνέχεια και καλή τύχη σε όλους!

Μηλιάτσης Γιάννης

Founder of www.Bizman.gr  #Productivity , #running, #Sales #training and #blogging makes me happy!!! Εκπαιδευτής Πωλήσεων και Παραγωγικότητας. Ο στόχος μου είναι να βοηθάω καθημερινά τους ανθρώπους να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την επιχείρησή τους. ClickUp Expert. 

 

Αφήστε μια απάντηση