Συνέντευξη Ιφιγένειας Παπαρούση από Leaders Lab

Μας μιλάει για την ηγεσία και όχι μόνο.

 

logoLeadersLabκ. Παπαρούση καλησπέρα. Είστε επικεφαλής του Leaders Lab. Τι είναι αυτό που σας ώθησε και επιλέξατε μια καριέρα στο χώρο των επιχειρήσεων;

Καταρχήν, σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να βρεθούμε και να κάνουμε αυτήν την συνέντευξη. Mε τιμάτε και εύχομαι ότι θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας. Στη συνέχεια, για να απαντήσω σε αυτό που με ρωτάτε θα έλεγα ότι είναι κυρίως θέμα πρότερης οικογενειακής κατάστασης.

Δηλαδή, είχα τον παππού μου από την πλευρά της μητέρας μου ο οποίος ήταν ναυπηγός, όμως έλεγε: ” Έχω ναυπηγείο”. Και πράγματι απασχολούσε άτομα, οπότε είχε μετεξελιχθεί σε επιχειρηματία. Αντίστοιχα, ο πατέρας μου ήταν διευθυντικό στέλεχος σε επιχειρήσεις και στη συνέχεια εξελίχθηκε επίσης σε επιχειρηματία, ο αδερφός μου ασχολήθηκε με την επιχειρηματικότητα ήδη από τα 18 του, οπότε ήταν αυτό το περιβάλλον και πάντοτε το έβρισκα το φυσικό μου περιβάλλον, αν και αρχικά ξεκίνησα ως στέλεχος επιχειρήσεων.

 

 IGP7103Από ό,τι διαβάσαμε για εσάς στο βιογραφικό σας, παρατηρήσαμε ότι πήρατε το MBA σας από το πανεπιστήμιο του Χάρτφορντ στις ΗΠΑ σε 11 μήνες από τους 18 που είναι κανονικά. Τι αποκομίσατε από αυτήν την εμπειρία;

Αυτό που αποκόμισα ήταν ότι αποκτάς μία μεγάλη αυτοπεποίθηση, ότι μπορείς πράγματι να ανταπεξέλθεις στην πίεση και ότι μπορείς να διαχειρίζεσαι το χρόνο και την ενέργειά σου όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά, και μάλιστα σε μια τρυφερή ηλικία των 23 χρόνων, και αυτό στη συνέχεια μπορούσαμε σε εισαγωγικά να το “πουλήσουμε” στους εργοδότες μας και να πούμε “Διαλέξτε μας. Επιλέξτε μας για την εταιρία σας, γιατί όπως βλέπετε αντέχουμε στην πίεση”.

 

Αν και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς, συνεχίζουμε να βλέπουμε σχετικά λίγες γυναίκες σε υψηλές θέσεις ηγεσίας. Τι θα προτείνατε σε μια νέα κοπέλα που θέλει να γίνει επικεφαλής μιας εταιρίας;

Είναι μια πολύ ωραία ερώτηση και μάλιστα συνδέεται με την ιστορία που λέγαμε προηγουμένως για το πώς μια συγκεκριμένη νεαρή επιχειρηματίας είπε “Είναι πολύ μεγάλες οι δυσκολίες. Εγώ σταματάω, πουλάω την επιχείρησή μου”. Θα έλεγα ότι χρειάζεται να έχει αυτοπεποίθηση. Να επιμένει στις αντιξοότητες. Να έχει υπομονή λοιπόν. Να ακολουθεί το ένστικτό της με ήθος και να κάνει αυτό που πιστεύει μέσα στην καρδιά της. Πάρα πολύ συχνά, η διοίκηση των ανθρώπων και η ηγεσία καθώς και ο τρόπος που λειτουργούμε είναι με “αντρικό” τρόπο, αλλά όσο προχωράνε οι έρευνες, δείχνουν ότι ο “γυναικείος” τρόπος έχει πολύ μεγάλα αποτελέσματα. Και για να αποφύγω να χαρακτηρίσω “αντρικός” – “γυναικείος” θα πω ότι φυσικά και οι άντρες έχουν αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή ότι με τον “γυναικείο” τρόπο ενδιαφέρεσαι για τον συνεργάτη σου, θέλεις την ανάπτυξή του, παίρνεις ομαδικές αποφάσεις, σε σχέση με τον “παλιό” τρόπο, τον πιο ιεραρχικό ή στρατιωτικό, που ακόμα και εκεί η τάση είναι πλέον να υπάρχει αυτή η ομαδικότητα, το ενδιαφέρον για τον άλλον, η συλλογική απόφαση και κινητοποίηση.

Συνοψίζοντας, θα έλεγα στα νέα κορίτσια: Αυτοπεποίθηση, να ακολουθούν το ένστικτό τους, να επιμένουν μέχρι το τέλος και να προσπαθούν με διαφορετικούς τρόπους. Δηλαδή όταν προσπαθούν με τον έναν τρόπο και δεν τους βγαίνει, να προσπαθούν με έναν άλλο. Φυσικά ό,τι έχω πει αφορά και τους νέους άντρες.

 

Έχετε ένα αρκετά βαρύ πρόγραμμα. Τι είναι αυτό που σας χαλαρώνει; Πώς χαλαρώνετε; IGP7104

Όταν ο καιρός δεν είναι τόσο κακός όπως σήμερα που χιονίζει, βγαίνω έξω στον κήπο και ξεχορταριάζω. Αυτό είναι πολύ χαλαρωτικό για κάποιο λόγο. Όχι απαραίτητα να φυτεύω φυτά, να ξεχορταριάζω όμως, να καθαρίζω τον κήπο. Ένας άλλος τρόπος επίσης είναι λίγη γυμναστική που προσπαθώ να έχω μέσα στο πρόγραμμά μου. Ο κυριότερος τρόπος αποσυμπίεσης είναι επίσης να βρίσκομαι με φίλες, με αγαπημένους ανθρώπους που θα μπορέσω να πω την στεναχώρια μου αλλά και κυρίως τη χαρά μου και να χαρούν μαζί μου.

 

Η αυτοβελτίωση για έναν επαγγελματία είναι πάντα επένδυση. Ποιους τρόπους και ποια θέματα προτείνετε στους αναγνώστες μας;

Θα έλεγα να διαβάζουν βιβλία προσωπικής ανάπτυξης, ειδικά βιβλία τα οποία είναι μικρά σε πάχος και εξειδικευμένα ώστε να βρίσκουν τους τίτλους που τους αρέσουν και να μην πάνε σε κάποιο μεγάλο βιβλίο. Επίσης, μπορούν να βρουν έναν μέντορα. Να βρουν δηλαδή έναν άνθρωπο, τον οποίο θα θεωρούν ότι είναι καλός σε αυτό που θέλουν να κάνουν και θα τους εμπνέει, ασχέτως επαγγέλματος, ηλικίας φύλου κλπ. και θα μπορούν να μιλήσουν μαζί του. Επίσης, υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων ηγεσίας και εξυπηρέτησης πελάτη όπως π.χ. αυτά που προσφέρουμε στην Leaders Lab, που τα παρακολουθούν επικεφαλής εταιρειών και ελεύθεροι επαγγελματίες, και υποστηρίζουν τους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τον τζίρο και την κερδοφορία τους. Από τον κλάδο της εστίασης, έχουμε συνεργαστεί με το il posto cafe στον Εύοσμο και με την Χούτος Catering AE.

 Τα μέλη μας είναι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης. Έχετε κάποια ειδική προσφορά για αυτούς στην Leaders Lab;

Οι συμμετέχοντες των προγραμμάτων μας αναφέρουν ότι αυτό που κάνουμε έχει μεγάλη αξία για αυτούς. Ότι τους κάνει «καλύτερους» σε ότι καταπιάνονται. Όμως ελάχιστη σημασία έχει τι λένε εκείνοι ή εγώ. Σημασία έχει τι λέει ο καθένας κρίνοντας για τον εαυτό του. Για αυτό τον λόγο έχω την εξής πρόταση για τα μέλη σας. Μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στην διεύθυνση [email protected] και να μας πουν «είδα την συνέντευξη σας στο CoffeeSpots, ενδιαφέρομαι να συμμετάσχω σε μία εκπαιδευτική ενότητα της Leaders Lab, χωρίς χρέωση, για να δω αν μου ταιριάζει». Κάνουμε κάτι παρόμοιο με τα μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, εδώ και δύο χρόνια περίπου, και έχει μεγάλη επιτυχία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι, είναι η έλλειψη χρόνου για προσωπική ανάπτυξη. Πώς μπορούμε να βρούμε τον απαραίτητο χρόνο για να βελτιωθούμε εκεί που θέλουμε;

Υπάρχει ο εξής πάρα πολύ παραδοσιακός χρόνος για όλους μας, που είναι πριν πέσεις να κοιμηθείς, που κάνεις μια ανασκόπηση της ημέρας και λες ” Έγινε αυτό και αυτό” χωρίς να αρχίσεις να αυτοβασανίζεσαι και να μην κοιμηθείς όλο το βράδυ, αλλά να πεις ότι “Αυτό, την επόμενη φορά αν μου τύχει θα το κάνω με αυτόν τον τρόπο. Αυτό θα μπορούσα να το κάνω και με αυτόν τον τρόπο”. Και για να κλείσει καλά η βραδιά, να πεις ότι “Τα κατάφερα καλά εκεί και εκεί”. Αυτό με κάποιον τρόπο αποθηκεύεται στο μυαλό μας και την άλλη μέρα ήδη έχουμε ξεκινήσει με αυτόν τον προγραμματισμό και όταν βρεθούμε στη συγκεκριμένη κατάσταση θα αντιδράσουμε όπως πρέπει. Κάποτε είχα διαβάσει από έναν πολύ φωτισμένο άνθρωπο ότι “Εάν δεν έχετε αρκετό χρόνο, κλείστε την τηλεόραση. (Jim Rohn)”  Εάν μιλήσουμε για την Ελλάδα, μου διαφεύγουν τα ακριβή στατιστικά, ας πούμε ότι βλέπουμε περίπου 1 ½ ώρα τηλεόραση την ημέρα. Αυτήν την ώρα μπορούμε να ξαπλώσουμε και να διαβάσουμε ένα βιβλίο και να κάνουμε  ανασκόπηση της ημέρας έχοντας πάρα πολύ χρόνο στη διάθεσή μας και όχι να πέσουμε νεκροί από την κούραση γιατί είδαμε 1 ½ ώρα τηλεόραση παραπάνω.

 

Στην εποχή της κρίσης υπάρχει επιχειρηματικότητα. Ίσως και λόγω της κρίσης. Τι δεξιότητες πρέπει να έχει ένας νέος ή μια νέα που ενδιαφέρεται να δημιουργήσει και να ηγηθεί της δικής του/της επιχείρησης;

Θα έλεγα πως η κύρια δεξιότητα που χρειάζεται, είναι η δημιουργικότητα. Να δεις τα ίδια πράγματα διαφορετικά και να δεις πόσο διαφορετικά μπορείς να τα κάνεις. Σημαντική δεξιότητα επίσης είναι η επικοινωνία, και για το πώς μιλάμε στους άλλους και για το πώς μιλάμε στον εαυτό μας. Χρειάζεται να μιλάμε με θετικότητα στον εαυτό μας και να μην τον παρασύρουμε στα σκοτάδια και στα βάθη του πηγαδιού με το να του μιλάμε άσχημα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Με την επικοινωνία, επίσης, χρειάζεται να δίνουμε ελπίδα και όραμα στους συνεργάτες μας αντί να μιλάμε αρνητικά. Είναι πολύ σημαντικό να λέμε “OΚ, είναι μια μεγάλη πρόκληση, μπορούμε όμως να τα καταφέρουμε”.

 

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που λάβατε ποτέ;

Θα έλεγα το “Μέτρον άριστον” και το, θα το πω στα αγγλικά «Don’t take no for an answer» (μην δέχεστε το όχι σαν απάντηση). Επίσης θα έλεγα και κάτι που αφορά τις γυναίκες αναγνώστριές σας: Πριν από μερικά χρόνια, μου είχαν κάνει μια αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων από τον Δρ. Ρίτσαρντ Βογιατζή, ο οποίος είναι ένας από τους δύο συγγραφείς της Ηγεσίας με Συναισθηματική Νοημοσύνη μαζί με τον Δρ. Ντάνιελ Γκόλμαν και ενώ εγώ θεωρούσα ότι είχα μια χαρά συμμετοχικό ηγετικό στυλ και ότι συναποφάσιζα με τους συναδέλφους μου, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης έδειξαν ότι είμαι …αυταρχική. Πάρα πολύ σοκαρισμένη και για τα αποτελέσματα αλλά και για το πόσο λάθος αυτογνωσία είχα, πήγα στον κ. Βογιατζή και καταρρακωμένη τον ρώτησα “Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό”; Με κοιτάει λοιπόν και κάνει μια κίνηση με το χέρι του λέγοντάς μου: “Μην το πολυσκέφτεσαι. Είναι πολιτισμικό. Είναι το πώς σε εκλαμβάνουν οι άλλοι”.  Οπότε θα έλεγα από τότε, σε συνδυασμό με την αυτοπεποίθηση που λέγαμε προηγουμένως, πολύ συχνά λέω «‘Όχι, μερικές φορές είναι οι άλλοι που δυσκολεύονται και όχι κάτι που κάνω εγώ. Εγώ πρέπει ν’ ακολουθήσω αυτό που πρέπει να ακολουθήσω».

 

Τι ορισμό δίνετε εσείς στη λέξη “επιτυχία”;

Θα έλεγα ότι στις μέρες που ζούμε, επιτυχία είναι να μπορείς να βιοπορίζεσαι. Έτσι όπως είμαστε αυτήν τη στιγμή, αυτή είναι η πραγματικότητά μας. Είναι πραγματικά μεγάλη επιτυχία να βιοπορίζεσαι από αυτό που αγαπάς. Επίσης, θα έλεγα ότι επιτυχία είναι να έχεις καλό όνομα στην αγορά. Αυτό είναι άυλο κεφάλαιο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και θα έλεγα ότι επιτυχία είναι να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Να νιώθεις εντάξει με τους συνεργάτες σου, ότι έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες.

 

κ. Παπαρούση σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που μας διαθέσατε.

Και εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την φιλοξενία.

 logoMiniHom Gr

 

Αφήστε μια απάντηση