Μέχρι να έχετε ικανότητες παραγωγικότητας, τα εργαλεία παραγωγικότητας είναι άχρηστα.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει την γνωστή λαϊκή ρήση «Τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα». Όμως είναι πραγματικά έτσι; Και ειδικά όταν μιλάμε για παραγωγικότητα τότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.


Πολλές φορές έχω δει φίλους και γνωστούς να αγοράζουν το τελευταίο μοντέλο iphone ή τον καλύτερο υπολογιστή που μπορούν, αλλά πόσοι από αυτούς χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία πραγματικά παραγωγικά και όχι σαν μέσο αυτοεπιβεβαίωσης και μόδας; Χαρτί και μολύβι. Είναι τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για να εξασκήσει κάποιος την μεθοδολογία GTD. Φυσικά μπορεί να το κάνει και με τον καλύτερο υπολογιστή και το καλύτερο πρόγραμμα, όμως τελικά αυτό που έχει σημασία είναι η παραγωγική ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ και όχι τα εργαλεία.

Ο τρόπος σκέψης, ο τρόπος καθημερινής παρακίνησης του εαυτού μας να κάνει αυτά που πρέπει για να φτάσει τους στόχους μας. ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ! Πάω στοίχημα ότι εάν ρωτήσετε μερικούς φίλους σας ποιοι είναι οι στόχοι τους και εάν είναι γραμμένοι κάπου θα σας κοιτάξουν σαν τρελούς. Εάν όμως τους ρωτήσετε για τα όνειρά τους θα έχουν αρκετά να σας πουν, και φυσικά δεν θα είναι κάπου γραμμένα. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως το όνειρο είναι κάτι που είναι τελικά πέρα από τις δυνάμεις μας, κάτι εξωπραγματικό και δεν είναι δική μας ευθύνη να το πραγματοποιήσουμε αλλά της ζωής να μας το προσφέρει; Μήπως αυτό είναι πιο εύκολο και δεν χρειάζεται υπευθυνότητα και προσπάθεια; Σε αντίθεση φυσικά με τους στόχους μας που πρέπει να είναι ξεκάθαροι, με καθορισμένες επόμενες ενέργειες που απαιτούνται από εμάς και με την ευθύνη για την επίτευξή τους επάνω μας. Να σας πω ένα μυστικό; Κάντε τα όνειρα στόχους σας και τους στόχους σας project με ξεκάθαρες επόμενες ενέργειες. Έτσι θα γίνουν πραγματικότητα.

Για όλα τα παραπάνω μιλάμε και εκπαιδευόμαστε στο Workshop παραγωγικότητας (πληροφορίες για το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ) και μαθαίνουμε ότι τα εργαλεία τελικά δεν κάνουν τον μάστορα, η θέληση του για δουλειά και επιτυχία τον κάνουν.

Καλή τύχη σε όλους!

Αφήστε μια απάντηση