Ο Μύθος της διαχείρισης χρόνου

Image by anncapictures from Pixabay

Ο χρόνος δεν είναι διαχειρίσιμος. Απλά περνάει. Δεν μπορείς να «διαχειριστείς» 5 λεπτά και να καταλήξεις με 7. Αυτό ανήκει σε αυτό που λέμε ο Μύθος της διαχείρισης χρόνου. Αυτό που πρέπει να διαχειριστείς κατάλληλα είναι ο εαυτός σου και οι πράξεις του. Συγκεκριμένα η θέλησή σου, η πρόθεσή σου. Αυτή είναι που καθορίζει, πατώντας πάνω στις συνήθειες σου, τις καθημερινές σου ενέργειες. Αυτή είναι που θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας κατάλληλα.

Είμαι σίγουρος ότι έχεις διαβάσει κάπου, σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης το απόφθεγμα του Αριστοτέλη ότι «Είμαστε το αποτέλεσμα των συνηθειών μας». Πόσες φορές όμως έχεις σκεφτεί σοβαρά τι σημαίνει αυτό και πόσο σημαντικές είναι οι συνήθειες σου στην ζωή σου; Ο τρόπος που λειτουργεί το μυαλό μας είναι απίθανος!

Η ικανότητα διαχείρισης θέλησης είναι επίκτητη. Δηλαδή μαθαίνεται, και αυτό είναι πολύ ανακουφιστικό γιατί σημαίνει ότι όλοι, μα όλοι, μπορούν να βελτιώσουν την κατάστασή τους, να μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα την θέλησή τους και να κάνουν περισσότερα. Αρκεί να πάρουν την απόφαση να μάθουν ότι χρειάζεται για να το πετύχουν αυτό.

Είναι πλέον καιρός να σταματήσουμε να ρίχνουμε τις ευθύνες για την έλλειψη παραγωγικότητας που έχουμε στο περιβάλλον μας, όσο και αν έχουν μεγαλώσει οι περισπασμοί σε αυτό, αλλά να πάρουμε την ευθύνη και να καταλάβουμε ότι οι λόγοι που μας κάνουν να είμαστε λιγότερο παραγωγικοί είναι πιο εσωτερικοί. Οι προσωπικές μας πρακτικές, οι συνήθειές μας και η ικανότητά μας να ενεργούμε περισσότερο παρά να αντιδρούμε σε γεγονότα είναι αυτές που κάνουν την δουλειά μας συστηματική και μας βοηθάνε να παράγουμε. Όλα όμως αυτά ξεκινάνε από τον δυνατότερο αντίπαλό μας.

Ο χειρότερος αντίπαλος σε αυτό το ταξίδι αυτοβελτίωσης είναι το ίδιο μας το μυαλό.

Το μυαλό μας είναι ένας καταπληκτικά ταλαντούχος τσαπατσούλης. Μπορεί να αποθηκεύσει και να χρησιμοποιήσει τα πάντα αλλά το κάνει εντελώς ανοργάνωτα. Έχει επίσης και ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν έχει την αίσθηση του χρόνου. Για αυτό και σου θυμίζει σημαντικά πράγματα πάντα στις πιο ακατάλληλες στιγμές. Δεν είναι λίγες οι φορές που, παλαιότερα, θυμόμουν ότι χρειάζομαι μπαταρίες για το τηλεκοντρόλ όταν προσπαθούσα να αλλάξω κανάλι και όχι όταν ήμουν στο σούπερ μάρκετ ακριβώς δίπλα από τις μπαταρίες. Φαντάζομαι ότι το ίδιο έχει συμβεί και σε εσένα.

Επίσης πολύ σπάνια είναι συγκεντρωμένο πραγματικά σε αυτό που κάνει. Βάζω στοίχημα ότι έχοντας διαβάσει έως εδώ το μυαλό σου ήδη έχει πάει σε αρκετά άλλα διαφορετικά πράγματα, για να μην πω ότι μπορεί να έχεις ήδη σταματήσει μερικές φορές. Ο ευκολότερος τρόπος να παρακάμψει κάποιος το μυαλό του και να είναι πιο παραγωγικός είναι να αρχίσει να σημειώνει όλες του τις εργασίες, ιδέες, υποχρεώσεις και γενικώς τα πάντα, σε ένα σύστημα που εμπιστεύεται και μπορεί αν μοιραστεί και με άλλους. Για μένα, μετά από πολλές δοκιμές, αυτό είναι το ClickUp. Κάντε έναν δωρεάν λογαριασμό και δοκιμάστε το!

clickup

Καλή συνέχεια σε όλους!

Το παραπάνω άρθρο είναι μέρος από το βιβλίο του Μηλιάτση Γιάννη“Μπορείς Περισσότερα”

Αφήστε μια απάντηση