Ο νόμος του Πάρκινσον

“Ο νόμος του Πάρκινσον. Η δουλειά μεγαλώνει για να καλύψει τον χρόνο που της αποδίδουμε”

 

nomos tou parkinson

Ο νόμος του Πάρκινσον

Ο Cyril Northcote Parkinson έγραψε τον παραπάνω νόμο σαν μέρος ενός χιουμοριστικού του άρθρου για την έκδοση του The Economist το 1955 και αργότερα τον έκανε μέρος του βιβλίου του Ο νόμος του Πάρκινσον Parkinson’s Law: The Pursuit of Progress (London, John Murray, 1958).

 

 

Η δουλειά λοιπόν μεγαλώνει τόσο όσο χρόνο δεσμεύεις για την πραγματοποίησή της. Τι σημαίνει αυτό; Όταν εάν έχεις π.χ. να πλύνεις το αυτοκίνητο και έχεις δεσμεύσει 2 ώρες για να το κάνεις, θα σου πάρει τόσο χρόνο. Εάν δεσμεύσεις 3 ώρες για να το κάνεις θα σου πάρει τόσο χρόνο κτλ.

 

Ο Πάρκινσον επίσης εξηγεί τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται η γραφειοκρατεία στο πέρασμα του χρόνου με βάση τον νόμο του. Εξηγεί την αύξηση αυτή (να θυμάστε ότι μιλάμε για την δεκαετία του 60) στο γεγονός ότι οι προϊστάμενοι πάντα θέλουν περισσότερους υφιστάμενους για να διοικούν, και λιγότερους συνάδελφους προϊστάμενους να τους αμφισβητούν.

 

Ο νόμος του Πάρκινσον επίσης λέει ότι η δουλειά συρρικνώνεται σε περιόδους κρίσης. Δηλαδή εάν έχεις κάποια δουλειά στο γραφείο που έχεις υπολογίσει να τελειώσεις σε 4 ώρες και συμβεί κάποιο απρόοπτο επείγον που σε αναγκάζει να την τελειώσεις σε 2 ώρες, θα την τελειώσεις σε 2 ώρες!

 

Φυσικά όλα αυτά δεν είναι κάποια μαγικά τα οποία δεν έχουν εξήγηση, απλά είναι δεδομένο ότι τις περισσότερες φορές δεσμεύουμε περισσότερο χρόνο για μία εργασία από ότι πρέπει. Υπάρχουν π.χ. μερικοί τρόποι για να κάνουμε τον Νόμο του Πάρκινσον να δουλέψει υπέρ μας:

 

Κάντε μια λίστα με τις εργασίες που πρέπει να εκτελέσετε και τον χρόνο που χρειάζεται η κάθε μία. Μετά προσπαθήστε να τις διεκπεραιώσετε στον μισό χρόνο. Πρέπει όμως να προσπαθήσετε να κρατήσετε αυτήν την προθεσμία όπως κάθε σημαντική προθεσμία στην δουλειά σας για να πετύχετε τον μισό χρόνο.

 

Δοκιμάστε το για παράδειγμα όταν βλέπετε τα email σας. Μην αφιερώνετε 15 – 20 λεπτά για να το κάνετε και ταυτόχρονα ελέγχετε και τα social media και άλλα πράγματα. Δώστε στον εαυτό σας 5 λεπτά αυστηρά και δείτε εάν μπορείτε να τα καταφέρετε. Είναι σίγουρο ότι θα δείτε τον Νόμο του Πάρκινσον σε εφαρμογή!

 

Καλή συνέχεια σε όλους.

 

Αφήστε μια απάντηση