Οι 7 μύθοι ηγεσίας σύμφωνα με τον John C.Maxwell

Η ηγεσία δεν εξαρτάται από παράγοντες που νομίζουμε ότι εξαρτάται και έτσι αδυνατούμε να ηγηθούμε, αυτοί οι παράγοντες είναι οι 7 μύθοι της ηγεσίας. 

 

1ος Μύθος: Ο μύθος της Θέσης – Δεν μπορώ να ηγηθώ αν δεν είμαι στην κορυφή 

 

Αυτός ο μύθος μας λέει ότι η ηγεσία είναι επιλογή και όχι μια θέση να καθίσουμε. Το να πιστεύουμε αυτόν τον μύθο είναι σαν να ζητάμε αποτελέσματα σε κάτι χωρίς να έχουμε παράξει καμία δράση. Η ηγεσία φαίνεται από της επιρροή που έχει στους άλλους και όχι από την θέση. Πολλές φορές η ηγεσία έχει καλύτερο αποτέλεσμα όταν δεν υπάρχει αναγνωρισμένη συγκεκριμένη θέση. 2ος Μύθος: O μύθος του προορισμού – Όταν φτάσω την κορυφή θα μάθω να ηγούμαι

 

Αυτός ο μύθος σχετίζεται με τον προηγούμενο, η μόνη διαφορά είναι ότι ο άνθρωπος σε αυτήν την περίπτωση πιστεύει ότι θα εκπαιδευτεί να ασκεί ηγεσία μόνο όταν θα έχει την θέση. Δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει κάποιος σε καμία κορυφή αν δεν μάθει να ηγείται. 3ος Μύθος: Ο μύθος της επιρροής – Αν ήμουν στην κορυφή, οι άλλοι θα με ακολουθούσαν

 

Ίσως αυτός ο μύθος ισχύει όταν μιλάμε για μεθόδους μαστίγιο και καρότο. Όμως όταν ο ηγέτης έχει ακόλουθους όπου δεν επηρεάζονται από αυτά, ποιός είναι; γιατί να τον ακολουθήσουν μόνο και μόνο επειδή έχει την θέση; Κανείς δεν ακολουθει ηθελημένα κάποιον που έχει απλά την θέση, ακολουθουν καλά παραδείγματα, όπως έμπνευση, αποτελεσματικότητα, σεβασμό κ.α. 

 

4ος Μύθος: Ο μύθος της έλλειψης πείρας – Όταν φτάσω στην κορυφή θα ελέγχω τα πάντα

 

Αυτό ο μύθος μας λέει ότι αν έχουμε τα μέσα όλα γίνονται. Βασίζεται στην βασική μουρμούρα των ανθρώπων που λένε ότι, αν είχα τα μέσα που έχει αυτός εγώ θα έκανα θαύματα. Τι θα λέγατε αν είχατε τα  μέσα του Tesla; θα φτιάχνουν μια μηχανή ελεύθερης ενέργειας; το ίδιο είναι και η ηγεσία, δεν φτανει απλά να έχει την δικαιοδοσία για κάτι, χρειάζεται  να έχει την απαραίτητη ικανότητα ηγεσίας. 

 

5ος Μύθος: Ο μύθος της ελευθερίας – Όταν φτάσω στην κορυφή, θα απαλλαγώ από τους περιορισμούς

 

Αν νομίζω ότι όσο ανεβαίνω θέσεις αποκτάω περισσότερο ελεύθερο χρόνο και λιγότερες ευθύνες τότε ισχύει το ακριβές αντίθετο. Αποκτώ περισσότερες ευθύνες, λιγότερα δικαιώματα, λιγότερο χρόνο Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας και ηγεσίας. 6ος Μύθος:  Ο μύθος του Δυναμικού – Δεν μπορώ να αξιοποιήσω το δυναμικό μου αν δεν είμαι στην κορυφή 

 

Αυτός ο μύθος μας λέει ότι δεν χρειάζεται να παίζουν όλοι τον ρόλο της καρδιας, στο ανθρώπινο σώμα το κάθε μέρος είναι πραγματικά άξιο για αυτό που κάνει, δεν μπορεί όλα τα όργανα να θέλουν να έχουν το κέντρο. Έτσι στο σημείο που βρίσκομαι ας χρησιμοποιήσω αυτό που μπορώ όσο καλύτερο μπορώ, αυτό ονομάζεται ηγεσία. 7ος Μύθος: Ο μύθος του “Όλα η τίποτα”- Αν Δεν μπορώ να φτάσω στην κορυφή δε θα προσπαθήσω να ηγηθώ. 

 

Αυτόν τον μύθο τον έχουν άνθρωποι που πιστεύουν πολύ στον εαυτό τους, τους βγαίνει από μέσα τους η ηγεσία χωρίς να προσπαθήσουν. Όμως λόγο της πεποίθησης σε αυτόν τον μύθο, ή γίνονται  αρχηγοί μιας ομάδας ή φεύγουν. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα γίνουν ποτέ ηγέτες μιας που κάνει δεν αναγνωρίζει κάποιον ως ηγέτη με το ζόρι. 

Ανδρέας Τσουκίδης 

Business Developer HR 

Student Καποδιστριακό πανεπιστήμιο HRD

Αφήστε μια απάντηση