Πως να βρίσκομαι μπροστά από τις αλλαγές.

Τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές στο επιχειρείν γίνονται με ραγδαίους ρυθμούς, η τεχνολογία αλλάζει σχεδόν κάθε μήνα και αυτό έχει αντίκτυπο στην οικονομία και την ανθρώπινη ψυχολογία με αποτέλεσμα να αλλάζει και η εικόνα της αγοράς ανα τον κόσμο. 

 

Εκεί που νομίζουμε ότι φτάσαμε να κατέχουμε μια χρυσή τομή στο κομμάτι των αγοραπωλησιών γενικότερα και πλησιάσαμε στο να βρούμε μια φόρμουλα ώστε να μπει το τρένο στις ράγες του, εκεί αλλάζουν όλα! Η ερώτηση που μας γεννάται λοιπόν είναι η εξής, υπάρχει τρόπος να είσαι μπροστά από τις καταστάσεις; και H απάντηση είναι πως ναι. 

 

Πως να προλαβαίνω τις αλλαγες και να προσαρμόζομαι

Να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι  τις αλλαγές είναι μια φανταστική ικανότητα αλλά αποκτάται με σκληρή δουλειά ή με συμβουλές από ανθρώπους που έχουν κάνει πολλές φορές αυτήν την διαδικασία και μάθανε τον τρόπο. Θέλει τρόπο και όχι κόπο στην τελική. 

 

Η πεποίθηση που έχει περάσει στην αγορά είναι ότι ο Δυνατός επιβιώνει, όμως αν μελετήσετε καλά την ιστορία της φύσης θα δείτε ότι δεν επιβιώνει ο Δυνατός αλλά ο Προσαρμοστικος. Πως όμως μπορείς να γίνεις πιο προσαρμοστικός; για να σου δοθεί η απάντηση χρειάζεται πρώτα να διακρίνεις την διαφορά μεταξύ δύναμης και προσαρμοστικότητας. 

 

Δύναμη vs Προσαρμοστικότητα 

Σκοπός του άρθρου δεν είναι η φιλοσοφική και θεωρητική ανάλυση των όρων, αλλά η ερμηνεια τους με βάση την κοινή λογική, γιατί το επιχειρείν βασίζεται στο μέσο όρο. Ως δύναμη κατά την κοινή γνώμη της αγοράς, ορίζονται τα υπάρχοντα και τα χρήματα σε μια επιχείρηση. Αν ισχύει ότι επιβιώνει ο Δυνατός, τότε πως επιβιώνει μια γιγάντια βιοτεχνία όταν πια κανεις δεν χρειάζεται ρούχα από την χώρα που βρίσκεται; Αν όμως οι άνθρωποι που είχαν την βιοτεχνία παρακολουθούσαν τις εξελίξεις της αγοράς και μπορούσαν να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να είναι έτοιμοι σε μια νέα αγορά, θα αυξαναν πάρα πολύ τις πιθανότητες να επιβιώσουν. 

 

Για να είμαι όμως συνεχώς προσαρμοστικός σημαίνει ότι δεν σταματάω να μαθαίνω νέους τρόπους διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές, αυτοματοποιημένες μηχανές που κάνουν πιο γρήγορα την δουλειά, διαχείρισης χρόνου, ικανότητες πώλησης και πολλά άλλα. 

 

“Η καλύτερη στρατηγική είναι αυτή που εύκολα προσαρμόζεται σε αλλαγές Sun Tzu” 

 

Η καλύτερη στρατηγική είναι να έχουμε μαζί μας αποσκευές όπου δεν εξαρτώνται εύκολα από την αγορά και αυτές είναι οι ικανότητες και οι γνώσεις που έχω, δεν μπορεί να κανένας να μου τις πάρει. Αν συνεχώς πληρώνω άλλους να μου κάνουν την δουλειά, η αν περιμένω να κάνω λεφτά για να μου τα κάνουν άλλοι, τότε μόνος μου δημιουργώ μια στρατηγική που τρέμει τις αλλαγές…

 

Η απάντηση…

Αν ένας άνθρωπος που ξέρει πως να κάνει τα λίγα πολλά, ξέρει να διαχειρίζεται την ενέργεια και τον χρόνο του, πως να ηγείται, πως να διακρίνει ευκαιρίες, πως να κάνει φίλους, πως να διαπραγματεύεται και να πουλάει κ.α, δεν έχει σημασία που βρίσκεται και τι έχει  αλλά ποιός είναι και τι γνωρίζει και αυτό τον καθιστά αυτομάτως προσαρμοστικό και ευέλικτο στις αλλαγές και κυρίως διαρκώς πάνω από το κύμα των αλλαγών που έρχονται ανά διαστήματα.



Ανδρέας Τσουκίδης 

Business Developer HR 

Student Καποδιστριακό πανεπιστήμιο HRD 







Αφήστε μια απάντηση