Πόση από την ζωή μας είναι συνειδητή;

Είναι πλέον αποδεδειγμένο σε πάρα πολλές έρευνες ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των σκέψεών μας καθημερινά πηγάζει από “προγράμματα” που έχουμε στο μυαλό μας και δεν το γνωρίζουμε τις περισσότερες φορές. Ο Δρ Μπρους Λίπτον το εξηγεί ιδανικά στο παρακάτω άρθρο (https://betterconsciousness.com/bruce-lipton-explains-how-we-are-programmed-at-birth/)

Αυτό αφήνει μόνο το 5% του μυαλού μας να είναι αυτό που λέμε συνειδητό και να βασίζεται στο υπόλοιπο 95% για τις αποφάσεις, τα συναισθήματα, τις ενέργειες, τις συμπεριφορές του, χωρίς να το γνωρίζει καν!

 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς ενώ προσπαθούμε να αλλάξουμε, πολλές φορές δεν τα καταφέρνουμε! Προσπαθούμε με το 5% να παλαίψουμε το υπόλοιπο 95%. Και φυσικά η μάχη είναι άδικη και άνιση. 

 

Έχοντας αφήσει το υποσυνείδητό μας να επηρεάζεται όλα αυτά τα χρόνια από διάφορες πηγές στην ουσία σαμποτάρουμε διαρκώς τον εαυτό μας. Εδώ είναι που αρχίζουν τα ερωτήματα:

  • Τι έχω αφήσει όλα αυτά τα χρόνια να με επηρεάσει τελικά;
  • Πόσο δικές μου είναι οι σκέψεις μου;
  • Οι αποφάσεις μου;
  • Τι πρέπει να κάνω για να αλλάξω πραγματικά;

 

Προσωπικά μόλις πριν λίγα χρόνια αντιλήφθηκα ότι όλα τα χρόνια της ζωής μου άφηνα κατά κύριο λόγο στην τύχη το τι περνάει τις πύλες του μυαλού μου για να μπει στο υποσυνείδητό μου και να επηρεάσει τις “συνειδητές” επιλογές μου. Περιέργως όταν άρχισα να το αντιλαμβάνομαι άρχισαν να συμβαίνουν και οι αλλαγές που ήθελα στην ζωή μου. Πως έγινε αυτό και ποιος είναι ο μηχανισμός που προσωπικά έχω βρει για να κάνω πλέον τις αλλαγές που θέλω στον εαυτό μου και την ζωή μου; Ας τις δούμε.

 

Πως ξεκινάμε να αλλάξουμε;

Εφόσον δεχτούμε τα παραπάνω ως δεδομένα, ότι δηλαδή το υποσυνείδητό μου είναι στην ουσία αυτό που ελέγχει τις αποφάσεις μου, τις πράξεις μου και το εσωτερικό μου μονόλογο πρέπει να ξεκινήσουμε να κάνουμε 3 πράγματα για να αλλάξουμε. 

 

  1. Αρχίζω να αδιαφορώ για τις τωρινές μου σκέψεις αναφορικά με τους στόχους μου και τα όνειρά μου. Είναι επηρεασμένες από ένα υποσυνείδητο που είναι ποτισμένο με αμφιβόλου ποιότητας ερεθίσματα έως τώρα. Για να δώσω ένα παράδειγμα. Κάνω απογευματινή προπόνηση τα τελευταία 30 χρόνια, και όταν αποφάσισα μέσα στην καραντίνα να ξεκινήσω την πρωινή γυμναστική συνέβη κάτι πολύ ενδιαφέρον. Κάθε πρωί που ξυπνούσα να πάω για πρωινή γυμναστική άκουγα την εσωτερική μου φωνή να μου λέει διάφορα “Δεν πειράζει μην πας σήμερα, ξεκίνα από αύριο”, “Δεν νιώθεις καλά σήμερα, είσαι κουρασμένος, άστο για αύριο”, “Ο καιρός δεν είναι και ο καλύτερος, ίσως να μην κάνεις σήμερα”, “Αφού δεν βλέπεις καμία διαφορά στο σώμα σου, τι θέλεις και πας τώρα;”.
    Γνωρίζοντας όμως καλά πλέον ότι ο μόνος εχθρός μου είναι ο εαυτός μου χαμογελούσα κάθε φορά και ξεκινούσα το πρωινό μου τρέξιμο, συμφιλιωμένος με την ιδέα ότι δεν θα μου αρέσει, μπορεί να κρυώσω, δεν θα δω άμεσο αποτέλεσμα κλπ. αλλά και ότι είναι κάτι που θέλω να κάνω όσο και αν “κλωτσάει” το υποσυνείδητό μου. 
  2. Αρχίζω να γεμίζω το υποσυνείδητό μου με πληροφορία που θα με βοηθήσει και όχι που θα με σαμποτάρει. Βιβλία, εκπομπές, συζητήσεις, φίλοι, για μένα πλέον όλα περνάνε από ένα πολύ πιο αυστηρό φίλτρο γιατί έχω καταλάβει πόσο πολύ με επηρεάζουν χωρίς να το αντιλαμβάνομαι. Για να παραμείνω στο προηγούμενο παράδειγμά μου, πλέον στο youtube ένα πολύ μεγάλο μέρος των καναλιών που έχω κάνει εγγραφή είναι σχετικά με την γυμναστική, την διατροφή, την αυτοβελτίωση με αποτέλεσμα όταν ανοίγω το youtube από το λογαριασμό μου (τον εταιρικό γιατί ο προσωπικός είναι γεμάτος με αυτά που βλέπουν τα παιδιά μου!)  να πετάγονται μόνο τέτοιου είδους βίντεο! Μια ερώτηση πάνω σε αυτό. Τι περνάει καθημερινά από μπροστά σας στο timeline (στον τοίχο σας) στο Facebook, στο Youtube ή αλλού; Από που επηρεάζεστε χωρίς να το καταλαβαίνετε;
  3. Το τρίτο κομμάτι είναι συνέχεια του προηγούμενου. Αποφεύγω να αφήσω να περάσει ότι περνούσε μέχρι τώρα εύκολα στο μυαλό μου (ειδήσεις, επιρροές από φίλους κλπ). Όταν νιώθω ότι φεύγω από τον δρόμο μου εστιάζω πάλι στους στόχους μου. Είναι πολύ σημαντικό να ξαναγράφεις διαρκώς τους στόχους σου με συγκεκριμένο τρόπο για να μην αφήνεις τον εαυτό σου να εστιάζει λάθος πολύ συχνά. 

 

Όσο περισσότερο κάνεις τα παραπάνω, τόσο περισσότερο θα δεις να πετυχαίνεις αυτά που θέλεις. Εάν δεν γνωρίζεις πως να ξεκινήσεις μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου για να κάνουμε παρέα το πρόγραμμα 90 ημέρες για την επιτυχία που θα σου δείξει πρακτικούς τρόπους να αρχίσεις το ταξίδι σου στον δρόμο για την επιτυχία που δεν είναι θεωρίες αλλά πράξεις.

 

Για το τέλος θα σας κάνω την εξής ερώτηση: Αφού έτσι και αλλιώς θα γίνει μια πλύση εγκεφάλου στον εαυτό μας, γιατί να μην είμαστε εμείς αυτοί που θα επιλέξουμε τι πλύση εγκεφάλου θα είναι αυτή;

 

Καλή συνέχεια σε όλους!

Αφήστε μια απάντηση