Πώς να παρακινηθείτε για να κάνετε τις δύσκολες ή βαρετές εργασίες

Από την Βαλεντίνα Κόρδη για το περιοδικό Productive Habits

 

Είναι αλήθεια πως πολλές φορές καλούμαστε να κάνουμε κάποιες εργασίες που μπορεί να μας είναι βαρετές, δύσκολες ή απλώς δεν μας αρέσει να κάνουμε. Ωστόσο, αυτές μπορεί να αποτελούν απαραίτητα βήματα για να φτάσουμε στην επίτευξη κάποιου στόχου που έχουμε θέσει για την επαγγελματική μας επιτυχία ή για την επιτυχία της επιχείρησής μας. Πώς μπορούμε λοιπόν να πείσουμε το μυαλό μας να συνεργαστεί, ώστε να αποφασίσουμε να κάνουμε αυτή την, όχι και τόσο ευχάριστη, εργασία, αλλά και να την κάνουμε καλά, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας;

Το μυαλό μας είναι προγραμματισμένο να αποφεύγει οτιδήποτε επώδυνο και να αναζητά να κάνει εκείνα τα πράγματα μόνο που του δίνουν ευχαρίστηση. Με άλλα λόγια, παρακινείται μόνο από ότι έχει προοπτική ανταμοιβής για αυτό. «Και πώς είναι δυνατόν λοιπόν να πείσω το μυαλό μου να κάνει κάτι δυσάρεστο, αφού σε αυτό βλέπει μόνο κάτι αναγκαστικό, κάτι που επιβάλλεται;», μπορεί να αναρωτιέστε. Σίγουρα, όχι με το να σκεφτείτε αυτό που σας είπα παραπάνω. Ότι δηλαδή είναι ένα απαραίτητο βήμα, ή ενέργεια, που πρέπει να γίνει για να φτάσουμε στο στόχο μας. Αν ήταν τόσο εύκολο, θα το λέγαμε απλώς και θα το κάναμε. Και από την άλλη, ο οραματισμός του τελικού αποτελέσματος, μας φαίνεται τόσο μακρινός, ώστε να μην είναι αρκετά ισχυρό κίνητρο για να σηκώσουμε τα μανίκια και να κάνουμε αυτό που χρειάζεται να γίνει. Ως αποτέλεσμα, αποφεύγουμε να κάνουμε την συγκεκριμένη εργασία και βρίσκουμε όλο δικαιολογίες όπως «τώρα δεν είναι η κατάλληλη ώρα», «θα το κάνω αργότερα», κτλ., και καταλήγουμε να μην κάνουμε βήματα προς τα εμπρός για την επίτευξη του στόχου μας. Αποφεύγουμε να κάνουμε εκείνο το τηλεφώνημα στον πελάτη, να γράψουμε το email, να ολοκληρώσουμε την παρουσίαση μας, κτλ.

Ο τρόπος λοιπόν για να δελεάσουμε, να ξεγελάσουμε το μυαλό μας, να συνεργαστεί είναι να δούμε αυτή την εργασία ως κάτι μεμονωμένο. Να την αποσπάσουμε από τον συνολικό στόχο και να προσθέσουμε μία υπόσχεση για ανταμοιβή, ως κίνητρο για τον εαυτό μας, με την ολοκλήρωσή της. Για παράδειγμα να πούμε στον εαυτό μας «Αν τώρα αφοσιωθώ στο να ολοκληρώσω την παρουσίασή μου, θα ανταμείψω τον εαυτό μου με εκείνο το γεύμα που μου αρέσει πολύ» ή με ότι άλλο θεωρούμε εμείς ως ευχαρίστηση και ικανό να αποτελέσει την ανταμοιβή μας. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά ναι! Έτσι δουλεύει το ανθρώπινο μυαλό. Και αν εμείς θέλουμε να πετύχουμε αποτελέσματα, να είμαστε αποδοτικοί και παραγωγικοί, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του και να του δώσουμε ότι μας ζητάει. Έτσι, θα ευθυγραμμίσουμε τις επιθυμίες του μυαλού μας με αυτό που πρέπει να γίνει και το αποτέλεσμα θα είναι η επιτυχία.

Αφήστε μια απάντηση