Πώς θα διαχειριστείτε τον όγκο εργασίας, πριν ακόμη πάτε στην εργασία σας.

Από την Βαλεντίνα Κόρδη για το περιοδικό Productive Habits.

Πάντα μετά από λίγες ή αρκετές ημέρες απουσίας από την εργασία μας η αντιμετώπιση του όγκου της δουλειάς μας φαίνεται δύσκολη υπόθεση. Πώς μπορούμε λοιπόν να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο;

Μπορεί να σας φανεί περίεργο, όμως η διαχείριση του όγκου εργασίας μπορεί να ξεκινήσει από την προηγούμενη ημέρα, πριν ακόμη πατήσετε το πόδι σας στη δουλειά. «Μα πώς γίνεται αυτό;», θα αναρωτηθείτε. Ο όγκος εργασίας αποτελείται από αυτόν που στην πραγματικότητα θα έχουμε να διαχειριστούμε και από εκείνον που έχουμε ήδη ως εικόνα στο μυαλό μας. Μεταξύ των δύο υπάρχει διαφορά, με τον δεύτερο να είναι σαφώς μεγαλύτερος και να προϋπάρχει στο μυαλό μας μέρες πριν, ή τουλάχιστον μία ημέρα πριν, πάμε στη δουλειά μας.

Η συναισθηματική κατάσταση στην οποία μπαίνουμε σκεπτόμενοι των εαυτό μας στο χώρο εργασίας την επόμενη μέρα, είναι μία κατάσταση γεμάτη άγχος, σκέψεις ανησυχίας και, σε μερικές περιπτώσεις, εκνευρισμού. Φέρνουμε στο μυαλό μας όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, τις εκκρεμότητες που ξέρουμε ότι ήδη αφήσαμε πίσω, τον ενοχλητικό ή μη συνεργάσιμο συνάδερφο, υπάλληλο ή εργοδότη και τι μπορεί αύριο να μας πει, ή πώς θα μας κάνει τη ζωή πιο δύσκολη, και όλα αυτά τα κάνουμε εικόνα, ακούμε τους διαλόγους να παίζουν ήδη ή αισθανόμαστε και αντιδρούμε σαν να ήμαστε εκεί, αναλόγως αν είμαστε οπτικοί, ακουστικοί ή κιναισθητικοί τύποι. Έτσι δεν είναι;

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο αυτοί τη στιγμή, είναι πολλές οι πιθανότητες, ήδη και εσείς να μπήκατε σε αυτή την συναισθηματική κατάσταση και να χτίσατε τον δικό σας «νοητικό» όγκο εργασίας που σας περιμένει αύριο ή τη μέρα που θα επιστρέψετε στην εργασία σας. Πώς μπορείτε λοιπόν να δουλέψετε με αυτόν από αυτή τη στιγμή κιόλας;

Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε από τώρα και τι θα πρέπει να το διαχειριστείτε όταν πλέον πάτε στο γραφείο σας. Ένα από αυτά που μπορείτε να κάνετε, είναι να διαβάσετε κάποιο άρθρο για το πώς θα πρέπει να βάλετε σε σωστή προτεραιότητα τις εργασίες που θα έχετε να κάνετε, αν δεν δουλεύετε με κάποιο αποτελεσματικό σύστημα ήδη ή , αν έχετε πρόσβαση στον επαγγελματικό σας λογαριασμό email, να κάνετε ένα πρώτο ξεκαθάρισμα των email σας, ώστε να ξέρετε τι σας περιμένει, αλλά και να κερδίσετε πολύτιμο χρόνο μετά.

Αποφορτίστε την εικόνα που έχετε φτιάξει στο μυαλό σας. Προβάλετε ακριβώς αυτό που βλέπε μπροστά σας και πιάστε ένα ένα από τα στοιχεία που το αποτελούν. Ρωτήστε για το καθένα από αυτά: «Αυτό που βλέπω είναι αποτέλεσμα του πώς νιώθω και φαντάζομαι ότι θα εξελιχθεί ή είναι αντικειμενικό στοιχείο;» Βγάλτε από την εικόνα ό,τι την έχει επιβαρύνει λόγω συναισθήματος. Αφήστε τελικά μόνο όσα χαρακτηρίσατε αντικειμενικά στοιχεία. Ήδη ο όγκος θα έχει πέσει κατά πολύ στην εικόνα σας.

Αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας μέσα στην εικόνα. Συνήθως όταν βλέπουμε τον εαυτό σας να έρχεται αντιμέτωπος με τον όγκο δουλειάς που θα βρει, τον βλέπετε να κάθετε σε γραφείο γεμάτο από χαρτιά τριγύρω, κόσμο να πηγαινοέρχεται και εσάς σε απόγνωση. Βγάλτε τον εαυτό σας από αυτή την εικόνα. Αντικαταστήστε την με την παραπάνω του βήματος 2, χωρίς εσάς μέσα. Παγώστε αυτή την εικόνα. Κρατήστε την παγωμένη στο μυαλό σας και πείτε: «Έχω κάνει τη δουλειά που μπορούσα ως εδώ. Τώρα σταματάω να ασχολούμαι. Θα ασχοληθώ ξανά, όταν πάω στο γραφείο.»

Κάντε τα παραπάνω βήματα και σας εγγυώμαι ότι θα νιώσετε πολύ καλύτερα, ο όγκο της δουλειάς θα έρθει στην πραγματική κατάσταση που θα αντιμετωπίσετε, όσο μπορείτε να το γνωρίζετε ήδη αυτό, και πραγματικά θα μπορέσετε να τον χειριστείτε πολύ πιο αποδοτικά.

Αφήστε μια απάντηση