Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων δεν μπλοκάρουν όλους τους Ρώσους, αφήνοντας “ανοικτό” παράθυρο για αποφυγή κυρώσεων

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο παραμένουν στη Ρωσία, διαχωρίζοντας τη θέση τους από την χρηματοπιστωτική αγορά, σε μια απόφαση που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδυναμώνει τις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όπως γράφει το πρακτορείο Reuters.

Οι δυτικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο να πιέσουν τη ρωσική οικονομία και να την αποκόψουν από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχουν αναγκάσει εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να σταματήσουν μαζικά τις δραστηριότητές τους στη χώρα.

Ωστόσο, πολλά από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων της Binance και των Kraken και Coinbase – δεν έχουν απαγορεύσει στους Ρώσους πελάτες, παρά την έκκληση της ουκρανικής κυβέρνησης για κάτι τέτοιο. Είπαν ότι θα ελέγχουν τους χρήστες και θα μπλοκάρουν οποιονδήποτε στοχοποιείται από τις κυρώσεις.

clickup

Η αντιπαράθεση καταδεικνύει το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού τομέα και του κόσμου των κρυπτονομισμάτων, οι ρίζες των οποίων βρίσκονται στα ελευθεριακά ιδεώδη και στη δυσπιστία απέναντι στις κυβερνήσεις.

Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων υποστηρίζουν ότι η αποκοπή μιας ολόκληρης χώρας θα ήταν αντίθετη με το ήθος του bitcoin που προσφέρει πρόσβαση σε πληρωμές χωρίς κυβερνητική εποπτεία.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί σε θέματα καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος προειδοποίησαν ότι τα ανταλλακτήρια θα μπορούσαν να κρατήσουν ανοιχτή μια οδό για τους Ρώσους να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό, υπονομεύοντας έτσι τις προσπάθειες της Δύσης να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κυρώσεις μειώνονται”, δήλωσε ο Ross Delston, δικηγόρος των ΗΠΑ και πρώην ρυθμιστής τραπεζών, προσθέτοντας ότι τα κρυπτονομίσματα “επιτρέπουν μια οδό που δεν θα υπήρχε διαφορετικά”.

Ενώ τα περισσότερα ανταλλακτήρια απαιτούν ελέγχους ταυτότητας, η αυστηρότητα των κανόνων διαφέρει σε ολόκληρο τον κλάδο, γεγονός που ανησυχεί τις ρυθμιστικές αρχές που βλέπουν τα κρυπτονομίσματα ως όχημα για παράνομες μεταφορές χρημάτων.

Ειδικοί σε θέματα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και κρυπτονομίσματα δήλωσαν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο στόχαστρο των κυρώσεων μπορεί να προσπαθήσουν να μεταφέρουν κεφάλαια μέσω των λεγόμενων privacy coins – μιας κατηγορίας κρυπτονομισμάτων που αποκρύπτει την ταυτότητα των χρηστών περισσότερο από ό,τι το bitcoin. Οι υποστηρικτές λένε ότι αυτά προσφέρουν στους χρήστες μεγαλύτερη προστασία από την παρεμβατική παρακολούθηση από τις κυβερνήσεις.

Σημειώνεται ότι τα ρωσικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έσπευσαν να μετατρέψουν ρούβλια σε ξένο νόμισμα, καθώς το ρούβλι έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ των 110 έναντι του δολαρίου την Τετάρτη.

Υπάρχουν επίσης σημάδια που υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι σπεύδουν να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε κρυπτονομίσματα – ο όγκος συναλλαγών μεταξύ του ρουβλιού και των κρυπτονομισμάτων έφτασε τα 15,3 δισ. ρούβλια (140,7 εκατ. δολάρια) τη Δευτέρα, σε ένα τριπλάσιο άλμα σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με την CryptoCompare.

Το άλμα αυτό έχει ανησυχήσει τις ρυθμιστικές αρχές, με την Κομισιόν να εξετάζει κατά πόσο τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των κυρώσεων, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Τετάρτη.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η βρετανική χρηματοπιστωτική αρχή δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό για αυτή την ιστορία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η στάση των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων έρχεται σε αντίθεση με τη στάση αρκετών παραδοσιακών εταιρειών πληρωμών και εταιρειών fintech που ανταποκρίθηκαν στις κυρώσεις περιορίζοντας τις υπηρεσίες τους στη Ρωσία.

Η εταιρεία πληρωμών Wise και ο επεξεργαστής εμβασμάτων Remitly έχουν, για παράδειγμα, αναστείλει τις υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων στη Ρωσία, ενώ η Apple περιόρισε τη χρήση του Apple Pay.

Οι αμερικανικοί κολοσσοί Visa και Mastercard μπλόκαραν επίσης πολλές ρωσικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες από τα δίκτυά τους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov ζήτησε την Κυριακή από τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων να μπλοκάρουν τις διευθύνσεις των ψηφιακών πορτοφολιών των Ρώσων χρηστών, μια κίνηση που θα πατάξει ουσιαστικά τη δυνατότητά τους να εμπορεύονται κρυπτονομίσματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Kraken, Jesse Powell, δήλωσε ότι δεν θα συναινέσει, αποκαλώντας το bitcoin “ενσάρκωση των ελευθεριακών αξιών”.

Το μπλοκάρισμα χρηστών από μια ολόκληρη χώρα “δεν τιμωρεί απαραίτητα εκείνους που είναι πραγματικά υπεύθυνοι και οι οποίοι μπορεί να έχουν ήδη προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο γενικευμένων κυρώσεων”, δήλωσε εκπρόσωπος της Kraken.

Η Kraken συμμορφώνεται με τις νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις όλων των δικαιοδοσιών όπου δραστηριοποιείται, πρόσθεσαν.

Η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, αρνήθηκε επίσης να βάλει μπλόκο σε όλους τους Ρώσους χρήστες, αλλά λέει ότι μπλοκάρει τους λογαριασμούς όλων των πελατών που αποτελούν στόχο των κυρώσεων. “Τα κρυπτονομίσματα προορίζονταν να προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε τη Δευτέρα.

Η Binance αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% όλων των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων σε ρούβλια, ανέφερε η CryptoCompare. Ένας εκπρόσωπος της Binance αρνήθηκε να σχολιάσει το ποσοστό αυτό ή να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τους χρήστες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις και τους οποίους είχε μπλοκάρει.

Το αμερικανικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase Global ανέφερε επίσης ότι δεν θα επιβάλει γενική απαγόρευση στις συναλλαγές που αφορούν Ρώσους, αν και θα μπλοκάρει τους λογαριασμούς όσων στοχοποιούνται από τις κυρώσεις.

Ωστόσο, η συνέχιση της λειτουργίας στη Ρωσία πιθανόν να εγκυμονεί κινδύνους για τα ίδια τα ανταλλακτήρια, προειδοποίησε ο Joby Carpenter, ειδικός σε θέματα κρυπτονομισμάτων.

Πηγή: Capital

Αφήστε μια απάντηση