Βιβλιοκριτική: Το ΔιάλειΜΜα, από τον Μπορονικολό Ευάγγελο

Όλοι χρειαζόμαστε ένα Διάλειμμα, αλλά τι Διάλειμμα; Πότε; Και με ποιον τρόπο; Ένα βιβλίο από τον Μπορονικολό Ευάγγελο πραγματικός οδηγός. Ως συνήθως τα βιβλία που μου στέλνουν για βιβλιοκριτική περνάνε σχετικά εύκολα και γρήγορα από τα χέρια μου, με διαγώνια ανάγνωση και σημειώσεις στα σημαντικά σημεία. Αυτό δεν ήταν ένα τέτοιο βιβλίο.

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, της πολύ προσεγμένης έκδοσης από τις Εκδόσεις Έσοπτρον, κατάλαβα ότι αυτό το βιβλίο έπρεπε να διαβαστεί στον χρόνο του…και το έκλεισα. Περίμενα να βραδιάσει, να ηρεμήσει η μέρα μου, να καθίσω στο γραφείο μου με ανοιχτό το Obsidian για τις σημειώσεις μου για να το ξεκινήσω.

Εκεί ξεκίνησα να διαβάζω για τον Αληθινό και τον Μ, δύο αδέρφια που μέσα από την υπέροχη ιστορία τους μας περνάνε τα μηνύματα που θέλουν. Μου άρεσε πάρα πολύ η ιστορία αυτή, το ότι το βιβλίο αν και οδηγός χωρίζεται ουσιαστικά σε 3 μερη.

  • Στην ιστορία αφύπνισης του Μ από τον αδερφό του Αληθινό
  • Στις σημειώσεις που ακολουθούν σε κάθε κεφάλαιο την ιστορία αυτή από τον συγγραφέα και είναι στην ουσία ο οδηγός
  • Στις ασκήσεις στο τέλος κάθε κεφαλαίου που βοηθάνε να μπει ο αναγνώστης σε κατάσταση Δράσης.

Δύσκολο δεν είναι να καταφέρουμε αυτά που επιθυμούμε, δύσκολο είναι να ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ πως μπορούμε να το κάνουμε!

Έχω σημειώσει πολλές παραθέσεις για να γράψω στο άρθρο, και θα μεταφέρω μερικές αλλά πραγματικά αυτές αποκτούν μεγαλύτερη ουσία και νόημα έχοντας την σωστή θέση τους μέσα στο κείμενο, στην ιστορία που το περιβάλει. Μια ιστορία αφύπνισης, γενναιότητας και διδαχής που χωρίς να θέλεις σε παρασέρνει και σε κάνει να δεθείς με τους χαρακτήρες ακόμα και αν δεν μιλάμε για ένα λογοτεχνικό βιβλίο.

…οι αποφάσεις που παίζουν καίριο ρόλο στη ζωή σου είναι αυτές οι μικρές, φαινομενικά ασήμαντες αποφάσεις που παίρνεις αβίαστα κάθε φορά. Αυτές είναι που διαμορφώνουν τη ζωή και την πρσωπικότητά σου.

Μου άρεσε η δομή της ιστορίας και του οδηγού. Δείχνει ότι ο συγγραφέας έχει περάσει από αυτές τις διαδικασίες. Το απόσπασμα παραπάνω για τις μικρές, φαινομενικά ασήμαντες αποφάσεις, είναι μια σκέψη που δεν συναντάς συχνά και που μόνο εάν περάσεις και εσύ από αυτήν την αφύπνιση της σημασίας των μικρών καθημερινών αποφάσεων μπορείς να εκτιμήσεις πραγματικά.

Το διάλειμμα

Δεν θέλω να μπω πολύ βαθιά στο κομμάτι του βιβλίου που είναι το κύριο επί της ουσίας θέμα του. Η χρήση συγκεκριμένων τύπων διαλειμμάτων στην ζωή μας είναι πάρα πολύ σημαντική και μόνο όταν διάβασα το βιβλίο κατάλαβα ότι και εγώ δεν έχω δώσει την απαραίτητη σημασία σε αυτήν.

Ζούμε μια ζωή χωρίς διάλειμμα. Χωρίς χρόνο για εμάς. Κατάλαβες τώρα γιατί είναι σημαντικό να κάνουμε ένα στοχευμένο Διάλειμμά;

Οι 3 τύποι Διαλείμματος που αναλύει ο κ.Μπορονικολός στο βιβλίο του, το μικρό διάλειμμα – το Μεγάλο διάλειμμα – και το ΜΜακρύ διάλειμμα εάν εφαρμοστούν σύμφωνα με τις οδηγίες του είναι βέβαιο ότι θα μας βοηθήσουν να εστιάσουμε, να βελτιώσουμε την εσωτερική μας κατάσταση και να αυξήσουμε τις πιθανότητες να βελτιωθούν τα πράγματα γύρω μας. Να γίνουμε Δημιουργοί!

Πρέπει να πω ότι υπήρξαν στιγμές που έπρεπε να διακόψω την ανάγνωση, να κάνω και εγώ το Διάλειμμά μου γιατί αυτό που διάβαζα με “ενοχλούσε”, χτυπούσε ένα νεύρο, όπως το παρακάτω σημείο.

Η τωρινή σου κατάσταση δεν σου αρέσει καθόλου, αλλά προτιμάς να τη βιώνεις μένοντας παθητικά καθηλωμένος σε κάτι που δεν σε καλύπτει, απλώς, επειδή το γνωρίζεις. Ξέρεις πως είναι. Το έχεις συνηθίσει. Αντιθέτως, σου δημιουργεί φόβο μια διαφορετική κατάσταση, απλώς, επειδή δεν την γνωρίζεις.

Έχω συνηθίσει να έρχομαι αντιμέτωπος με φόβους και δύσκολες καταστάσεις στην ζωή μου, δεν θα έκανα όλα όσα κάνω εάν δεν ένιωθα άνετα σε άβολες καταστάσεις, αλλά η παραπάνω φράση με έβαλε σε σκέψεις.

Έτσι ξεκίνησα να χτίζω και εγώ τον Εσωτερικό μου Πύργο, κατά τις συμβουλές του Αληθινού στον αδερφό του Μ, να βάζω τα 3 διαλείμματα όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μου και να βλέπω όχι μόνο ότι δουλεύουν άλλα περισσότερο ότι τα είχα ανάγκη.

Λίγο έξω από το θέμα μας αλλά μου άρεσε η χρήση της σιωπής στις τεχνικές επικοινωνίας του Αληθινού, μιας και είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούμε στις πωλήσεις αλλά δεν την είχα γνωρίσει ποτέ σε τέτοιο πλαίσιο.

Ο Αληθινός, ένας αδερφός που όλοι θα θέλαμε κάποια στιγμή δίπλα μας και που εάν δεν τον έχουμε στην ζωή μας τουλάχιστον μπορούμε να τον “ακούσουμε” μέσα από το Διάλειμμα.

Σας προτείνω λοιπόν να κάνετε και εσείς το δικό σας διάλειμμα και να δείτε το βιβλίο αυτό από τον κ. Μπορονικολό Ευάγγελο και τις εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ.

clickup

Αφήστε μια απάντηση