Συνέντευξη με τον Νίκο Δοϊρανλή για το WebStocks.gr

Τι είναι το WebStocks.gr

 

logo123Είμαστε λοιπόν στα γραφεία της MultiHosting και μιλάμε με τον Διευθύνων Σύμβουλό της κ.Δοϊρανλή Νίκο για το νέο εγχείρημα της εταιρίας, το WebStocks.gr Αν και το αναφέρετε στην σελίδα σας κ.Δοϊρανλή, πείτε μας λίγα πράγματα για το τί είναι το WebStocks.gr;

Το WebStocks είναι ένα παιχνίδι μερικής προσομοίωσης χρηματιστηρίου. Αυτό που είναι πρωτοποριακό και το κάνει να ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο παιχνίδι είναι ότι δεν συμμετέχουν σε αυτό οι πραγματικές εταιρίες που βρίσκονται στο χρηματιστήριο αλλά ως μετοχές είναι όλες οι ιστοσελίδες του ελληνικού διαδικτύου.

 

 

Αυτό είναι που μας φάνηκε πάρα πολύ ενδιαφέρον και μας εντυπωσίασε με την αμεσότητα της προώθησης που προσφέρει για κάποιον που έχει μια ιστοσελίδα. Πως σας ήρθε σαν ιδέα κάτι τέτοιο;

Πάντοτε στην εταιρία έχουμε ένα μόνιμο ενδιαφέρον να κάνουμε κάτι πρωτοποριακό και στο mobile development στο οποίο δραστηριοποιούμαστε και στο web development. Κάποια στιγμή λοιπόν ήρθε αυτή η ιδέα, ψάξαμε στο διαδίκτυο και δεν βρήκαμε να υπάρχει κάτι ανάλογο. Είδαμε ότι υπήρξε μια προσπάθεια περίπου το 2002 με κάτι σαν χρηματιστήριο για blogs, πολύ πιο απλοϊκή σύλληψη και gameplay, και το ένα έφερε το άλλο και από εκείνη την αρχική ιδέα το εξελίξαμε και φτιάξαμε αυτό που είναι σήμερα το WebStocks.

 

Μπορεί ο καθένας να καταχωρήσει την ιστοσελίδα του ως μετοχή;

Αυτήν την στιγμή υπάρχουν περίπου 400.000 domains .gr καταχωρημένα, με ενεργά να είναι περίπου 100.000 από αυτά. Η πρόθεσή μας είναι να μπουν τα πάντα. Να είναι ένα πλήρες χρηματιστήριο, να γίνει ένα σημείο αναφοράς στο Ελληνικό Ίντερνετ και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν και εφόσον συμμετέχει αν όχι το 100% το 90% των Ελληνικών Ιστοσελίδων.

 

Είναι δωρεάν η συμμετοχή έτσι δεν είναι;

Βεβαίως είναι δωρεάν η συμμετοχή, και για τον ιδιοκτήτη της σελίδας που θέλει να καταχωρίσει την ιστοσελίδα του και φυσικά για τους παίκτες οι οποίοι εγγράφονται δωρεάν και παίρνουν 3000 SU (stock euro) σαν εικονικά χρήματα και άμεσα μπορούν να επενδύσουν στις μετοχές του παιχνιδιού.

webstocks interview 1

Ετοιμάζετε και mobile application για το παιχνίδι;

Πυρετωδώς ετοιμάζουμε και Facebook app για να μπορούν να παίζουν οι επενδυτές μέσω Facebook και mobile app για όσους είναι περισσότερο mobile frendly.

 

Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν εργαλείο εκπαίδευσης για τους νεότερους ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με το χρηματιστήριο έτσι ώστε να μάθουν κάποια πράγματα για την λειτουργία του.

Η αρχική σκέψη κατά τον πρώτο καιρό της υλοποίησης του παιχνιδιού ήταν να μείνουμε πιστοί στις πραγματικές συνθήκες του χρηματιστηρίου. Όμως στην πράξη επειδή πρόκειται για ένα παιχνίδι διαπιστώσαμε ότι χάνει πάρα πολύ το gameplay εάν το κάνουμε αυτό, έτσι το διαμορφώσαμε ώστε να έχει περίπου ένα 60% των κανόνων από το πραγματικό χρηματιστήριο, για αυτό και το ονόμασα στην αρχή ‘Παιχνίδι μερικής προσομοίωσης Χρηματιστηρίου’. Το υπόλοιπο 40% των κανόνων διαμορφώθηκε με έναν τρόπο ώστε να είναι φιλικό προς τον χρήστη – επενδυτή.

 

Ήταν δύσκολο να δημιουργηθεί όλη αυτή η πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων;

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το project είναι λίγο γιοφύρι της Άρτας. Ξεκινήσαμε να το υλοποιούμε πριν από 3 περίπου χρόνια, μετά από περίπου 6 μήνες δουλειάς διαγράψαμε τα πάντα και το στήσαμε από την αρχή διότι στην πορεία συνεχώς ανακαλύπταμε πράγματα που θεωρούσαμε ότι πρέπει να γίνουν διαφορετικά. Είναι δύσκολο γιατί αναμένουμε ένα τεράστιο όγκο δεδομένων να υπάρχουν στην ιστοσελίδα, και λόγο των πολλών μετοχών που θα υπάρχουν αλλά και λόγο του αριθμού των χρηστών που θα υπάρχουν. Όλη λοιπόν η υλοποίηση είχε ως γνώμονα το να μπορεί να ανταποκρίνεται γρήγορα ο server που στηρίζει το παιχνίδι. Υπήρξαν μάλιστα πράγματα που δεν τα ενσωματώσαμε μόνο και μόνο για να είναι πολύ γρήγορο το site. Αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντικό αφότου μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, τελευταία λαμβάνουν πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν τους για την κατάταξη της ιστοσελίδας την ταχύτητα φόρτωσής της.

 

Πως υπολογίζονται οι αρχικές τιμές μιας μετοχής και οι μεταβολές τους;

Μια μετοχή με το που μπαίνει στην περίοδο δημόσιων εγγραφών, πριν την είσοδό της στην αγορά, ξεκινάει με μια τιμή η οποία καθορίζεται από την θέση της ιστοσελίδας στην Alexa Rank . Ιστοσελίδες που έχουν μια κατάταξη στην Alexa από 1 έως 100.000 ξεκινούν με μια τιμή 4 SU. Από 100.000 έως 1.000.000 έχουν τιμή εκκίνησης 3 SU και ούτω καθεξής. Από εκεί και πέρα, μετά την περίοδο δημόσιων εγγραφών που διαρκεί 15 μέρες, η μετοχή εισάγεται προς ελεύθερη διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο με τις μεταβολές να καθορίζονται από τον κανόνα της αγοράς και της ζήτησης. Οι συνεδρίες στο χρηματιστήριο είναι καθημερινά 8 το πρωί με 10 το βράδυ. Στο κλείσιμο της ημέρας η τελευταία συναλλαγή που έχει γίνει σε μια μετοχή καθορίζει την τιμή της για την επόμενη μέρα.

 

Η σελίδας μας ασχολείται με θέματα Μάρκετιγνκ, Μάνατζμεντ και προσωπικής παραγωγικότητας και για κάθε ένα από αυτά θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Ποια μέθοδο προώθησης προτιμήσατε για την προώθηση του WebStocks.gr και με ποια κριτήρια το κάνατε αυτό;

Όντας εταιρία υπηρεσιών διαδικτύου χρησιμοποιήσαμε διαδικτυακές μεθόδους. Αυτήν την στιγμή τρέχει μια καμπάνια στο Facebook, γίνεται προώθηση μέσω Twitter και social media και τρέχει και μια καμπάνια μέσω Google adwords, επίσης χρησιμοποιήσαμε πολύ και newsletters με βάσεις δεδομένων πελατών και συνεργατών.

webstocks interview 2

Έχετε την Multihosting και δημιουργείτε και διάφορα project ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι έχετε προσωπικό το οποίο διαχειρίζεστε. Έχετε κάποια συνταγή για την σωστή διαχείριση και σχέση με τους συνεργάτες σας;

Αυτό που διαρκώς παλεύω να κάνω είναι το να βρίσκω την χρυσή τομή ανάμεσα στην εγγύτητα και την απόσταση. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ δυναμικό και κάτι που διαρκώς διαπραγματεύομαι και σκαλίζω ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Με τόσες ασχολίες είμαι σίγουρος ότι έχετε βρει κάποιους τρόπους να κρατάτε την προσωπική και συνολική παραγωγικότητα ψηλά. Υπάρχει κάτι που μπορείτε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας;

Κάτι που εφαρμόζουμε τους τελευταίους μήνες και βρίσκουμε ιδιαίτερα αποδοτικό είναι στο ξεκίνημα της μέρας η πρωινή ομάδα (γιατί υπάρχουν αρκετές βάρδιες μέσα στο 24ωρο λόγο της φύσης της δουλειάς) πριν ξεκινήσει ο καθένας την δουλειά του κάνουμε κάτι σαν mini meeting όπου μοιράζουμε θέματα, μοιράζουμε tickets στο helpdesk, κάνουμε μια συζήτηση γρήγορη όλοι μαζί γύρω από αυτά που έχουμε άμεσα μπροστά μας. Αυτό και βοηθάει τους ανθρώπους να νοιώθουν ότι είναι σε ομάδα, βοηθά τα διαφορετικά τμήματα να έρχονται σε μια επαφή, και πρακτικά τρέχουν και λύνονται τα ζητήματα πιο γρήγορα όταν γίνει αυτή η πρωινή οργάνωση.

 

Κ.Δοιρανλή σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και πλέον θα είμαστε και εμείς μέσα στο χρηματιστήριο WebStocks.gr το οποίο και περιμένουμε να ανοίξει στις 10 Σεπτεμβρίου!

Και εγώ ευχαριστώ και καλή συνέχεια και σε εσάς!

webstocks interview 3

Αφήστε μια απάντηση