20 tips για την εργασία από το σπίτι.

Η δουλειά από το σπίτι μπορεί να ακούγεται ιδανική αλλά κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο είναι. Σας γράφω από το γραφείο μου που είναι στην κρεβατοκάμαρα, δίπλα από το κρεβάτι, με αποτέλεσμα να το έχω πολύ εύκολο το να ξαπλώσω και να αποσυγκεντρωθώ από την δουλειά. Όμως αυτές τις ημέρες που είμαι και εγώ, όπως φαντάζομαι και πολλοί από εσάς, κλεισμένος μέσα στο σπίτι βγάζω πάρα πολύ παραγωγή για την δουλειά μου και αυτό με βοηθάει να ξεχαστώ, να μην νιώσω ότι περνάει άσκοπα ο καιρός, και να βάλω τις υποδομές για να έχω πίσω το εισόδημα που χάνω τώρα γρήγορα και με νέους τρόπους. Σας γράφω λοιπόν 20 tips για την εργασία από το σπίτι που θα σας βοηθήσουν.

 

1. Βρείτε το σημείο σας για την δουλειά. Προτείνω να μην είναι στο σαλόνι, μιας και εκεί είναι διαρκώς όλη η οικογένεια και πολύ δύσκολα θα σας αφήσουν ήσυχους. Βρείτε ένα άλλο δωμάτιο και κάντε το γραφείο σας. 

2. Επενδύστε λίγο στον εξοπλισμό. Ένας ασύρματος εκτυπωτής και ένας υπολογιστής με καλό πληκτρολόγιο μπορούν να κάνουν την διαφορά ανάμεσα σε μια καλή εργασιακή ημέρα στο σπίτι ή μια κακή. Επίσης η καρέκλα. Δεν μπορείς να είσαι πολλές ώρες πάνω σε μια καρέκλα τραπεζαρίας για δουλειά, οπότε καλύτερα να κάνετε μια μικρή επένδυση σε μια καρέκλα που θα σας κρατάει ξεκούραστους.

3. Θέστε ώρες εργασίας. Τα παιδιά μου ξέρουν, από τις πρώτες κιόλας μέρες εγκλεισμού, ότι ο μπαμπάς το πρωί δουλεύει, με μικρά διαλείμματα για τα οποία θα μιλήσω αργότερα, έως το μεσημεριανό φαγητό. Έτσι με αφήνουν ήσυχο μιας και ξέρουν ότι το μεσημέρι θα παίξουμε, θα κάνουμε γυμναστική μαζί, μετά τις 5 θα καθίσω πάλι να δουλέψω έως τις 8 όπου θα κάτσω πάλι με τα παιδιά για μια ταινία ή κάτι. Κάντε ένα κανονικό πρόγραμμα και τηρήστε το για να ακολουθήσει και η οικογένεια. 

4. Όταν δεν δουλεύετε…μην δουλεύετε! Τι εννοώ; Όταν το μεσημέρι σταματάω την δουλειά για φαγητό και να ασχοληθώ με τα παιδιά, δεν πλησιάζω καν στο γραφείο, δεν κοιτάω email, δεν ασχολούμαι. Έτσι ηρεμεί το μυαλό μου και μπορώ να ξαναμπώ στην δουλειά το απόγευμα. 

5. Βρείτε τις ώρες που είστε πιο παραγωγικοί. Το δικό μου πρόγραμμα είναι έτσι διαμορφωμένο γιατί ξέρω ποιες ώρες μου είναι πιο εύκολο να καθίσω και να συγκεντρωθώ. Βρείτε το δικό σας και ακολουθήστε το. 

6. Οργανωθείτε. Είναι οι μέρες που πραγματικά βγάζει που λένε τα λεφτά της η εκπαίδευση που έχω κάνει στο σύστημα παραγωγικότητας GTD (Δείτε μια σειρά άρθρων που ξεκινούν από αυτό). Μπορώ να πω ότι κάθε φορά που κάθομαι στον υπολογιστή ξέρω τι πρέπει να κάνω και μπορώ να είμαι αποδοτικός. Περιέργως τώρα περνάω λιγότερο χρόνο στα social media από παλαιότερα (που όπως ξέρετε είμαι πάρα πολύ ενεργός).

7. Βρείτε τα εργαλεία για να οργανωθείτε. Προσωπικά με βοηθάει πολύ το ClickUp  αλλά μπορείτε να δείτε και τα παρακάτω.

clickup

Evernote

Asana

Basecamp

Trello

Freedcamp

Bonus mention: MIlanote ένα πολύ ενδιαφέρον εργαλείο οργάνωσης με όμορφο περιβάλλον!

8. Ντυθείτε κανονικά. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που ανακάλυψα ότι δεν με αφήνουν να δουλέψω από το σπίτι. Το γεγονός ότι προσπαθούσα να το κάνω με τις πυτζάμες. Πλέον, μετά την πρωινή γυμναστική ντύνομαι για να καθίσω να δουλέψω. Είχε πλάκα στην αρχή που τα παιδιά με ρωτούσαν διαρκώς αν θα πάω κάπου!

9. Πρωινή ρουτίνα. Και μια που ανέφερα την πρωινή γυμναστική, μπείτε στην διαδικασία τώρα που έχετε τον χρόνο, να χτίσετε την πρωινή σας ρουτίνα. Γυμναστική, πρωινό, διαλογισμός, ή ότι άλλο θέλετε να δοκιμάσετε είναι η καλύτερη εποχή να κάνετε πειραματισμούς. 

10. Προσέξτε το φαγητό. Με την γυναίκα μου ανακαλύψαμε μετά την πρώτη εβδομάδα εγκλεισμού ότι τρώμε απίστευτα πολύ! Έτσι όπως πάει θα χρειαστούμε διαιτολόγο με το που θα τελειώσει η καραντίνα. Προσέξτε περισσότερο την διατροφή σας μιας και οι καύσεις είναι πλέον πολύ λιγότερες. Ασχοληθείτε περισσότερο με την παρασκευή του φαγητού και πειραματιστείτε με υγιεινά γεύματα. 

11. Κάντε διαλείμματα. Δεν θα γράψω πολλά για αυτό απλά δείτε το παρακάτω άρθρο: Η τεχνική Pomodoro.

12. Δώστε στον εαυτό σας μια ανταμοιβή. Εάν δυσκολεύεστε να μείνετε στο πρόγραμμα δημιουργήστε διάφορες ανταμοιβές για όσα κάνετε. Φάτε εκείνο το γλυκάκι μόνο όταν τελειώσετε το τάδε project κλπ…

13. Μην βλέπετε ειδήσεις μανιωδώς. Ενημερωθείτε μόνο για όσα σας αφορούν, επιλεκτικά. Μόνο έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες να αγχωθείτε παραπάνω για όλα όσα συμβαίνουν. Δεν μπορώ να σας πω να παραμείνετε ψύχραιμοι αλλά μπορώ να σας πω να εστιάζετε όσο μπορείτε σε δημιουργικά και ωραία πράγματα. 

14. Μαθαίνετε όσο μπορείτε περισσότερα. Αντικαταστήστε λίγο από την τηλεόραση με μερικά ωραία βίντεο και κανάλια στο youtube ή με κάποια πολύ ενδιαφέροντα online courses (το παρόν tip περιέχει τοποθέτηση προϊόντος!!) όπως τα δικά μας στο bizman.gr ή διαβάστε ενδιαφέροντα βιβλία (δεν μπορώ να συγκρατήσω τον εαυτό μου) όπως τα δικά μας στο bizman.gr

15. Χρησιμοποιήστε το video chat για να μείνετε σε επαφή με τους δικούς σας. Δεσμέυστε χρόνο καθημερινά και μιλήστε με συγγενείς, πελάτες ή συνεργάτες. Τώρα είναι η εποχή που σας δίνεται μια ευκαιρία να επανασυνδεθείτε.

16. Κάντε ένα mind map της δουλειά σας ή της ζωής σας. Πάρτε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί, διαφορετικά χρώματα μαρκαδόρους ή στυλούς και ξεκινήστε να σχεδιάζετε τα κομμάτια της ζωής σας και να βρίσκετε λύσεις σε προβλήματα που πιθανώς συναντάτε. Πολλοί από εμάς είναι οπτικοί τύποι και δεν το γνωρίζουμε. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να ανακαλύψετε ότι είστε πιο δημιουργικοί. Δείτε το παρακάτω βίντεο για το πως κάνουμε mindmap.

17. Δοκιμάστε λίγο διαλογισμό. Είναι κάτι που σας το προτείνω, ακόμα και αν αισθάνεστε ότι είναι κάτι που δεν είναι για εσάς. Έχει πολλές εφαρμογές αλλά προσωπικά χρησιμοποιώ την εφαρμογή Headspace (νομίζω έχει και μια προσφορά αυτές τις ημέρες). Θα σας ρίξει το άγχος, το στρες και θα αυξήσει  την συγκέντρωσή σας.

18. Δουλέψτε πάνω στους στόχους σας. Μερικές ημέρες πριν έκανα ένα δωρεάν live που σας το παραθέτω από κάτω για να σας βοηθήσω με τους στόχους. 

19. Διατηρήστε θετική διάθεση. Καταλαβαίνω ότι πολλοί από εσάς χάσατε εισοδήματα από την επιχείρηση ή την δουλειά που εργάζεστε. Είναι κάτι που είναι πέρα από τον έλεγχό μας αυτήν την στιγμή. Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι το τι θα κάνουμε για να είμαστε έτοιμοι την επόμενη φορά. Δουλέψτε επάνω στο όνειρό σας. 

20. Επικοινωνήστε. Εάν νιώθετε ότι χρειάζεστε βοήθεια επικοινωνήστε με ανθρώπους που έως τώρα ίσως διστάζατε. Μεταξύ μας μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Προσωπικά είμαι στην διάθεσή σας για ότι χρειαστείτε και όπως μπορώ να σας βοηθήσω τις δύσκολες αυτές ημέρες. 

 

Μηλιάτσης Γιάννης.

Αφήστε μια απάντηση